Πολιτική|26.01.2024 05:45

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αναμένεται διαφοροποίηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών - «Κλείδωσε» το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία

Νίκος Σβέρκος

Κλίμα απόλυτης ομοφωνίας όσον αφορά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μεταδίδει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως λένε κορυφαία στελέχη του, δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα «παραστράτημα» από βουλευτή του στην ψηφοφορία στη Βουλή στα μέσα Φεβρουαρίου.

Το κλίμα συναίνεσης διαφάνηκε στη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες, όπου οι αναφορές στο ζήτημα ήταν μεν επιδερμικές, ωστόσο δεν καταγράφηκε ο παραμικρός προβληματισμός από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες. Κρίσιμη φαίνεται πως ήταν και η απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία λίγο έλειψε να τιναχτεί στον «αέρα» λόγω της δήλωσης Κασσελάκη περί κομματικής πειθαρχίας.

Τι συνέβαλε στην ομοφωνία και η μοίρα των διαφωνούντων

Τα εμπειρότερα στελέχη φαίνεται ότι προέκριναν μια πολιτική διατύπωση που θα δέσμευε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν όποιο νομοσχέδιο έφερνε η κυβέρνηση Μητσοτάκη προς την κατεύθυνση της επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ «δεν μπαίνουν σε καμιά ζυγαριά, ούτε μπορούν να θυσιάζονται ή να αναβάλλεται η αναγνώρισή τους, για λόγους μικροκομματικούς» αναφερόταν στην απόφαση που εξέδωσε το κομματικό όργανο, συμπληρώνοντας ότι «θα αγωνιστεί, στη βουλή και στην κοινωνία, για την πλήρη νομική ισότητα, τη συμπερίληψη όλων των πολιτών, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και ανισότητες».

Επιπρόσθετα φαίνεται ότι έχει αποφευχθεί και το χειρότερο σενάριο: Εάν καταγράφονταν 4 ή 5 διαφοροποιήσεις από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, και διαγράφονταν από την ΚΟ βάσει κομματικής πειθαρχίας, τότε θα κινδύνευε η θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση. Στο ερώτημα τι θα συμβεί παρόλα αυτά, εάν τελικά κάποιος διαφοροποιηθεί από την κομματική απόφαση για θετική ψήφο, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν διαγραφές.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διευκολύνει το «ναι»

Παράλληλα, το γεγονός πως η κυβέρνηση αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την παρένθετη κύηση, αλλά και το ότι δεν θα συμπεριλαμβάνεται ξεχωριστό άρθρο για την τεκνοθεσία, φαίνεται ότι εξυπηρετεί τρόπον τινά τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα δεν ανοίγει ένα ζήτημα για το οποίο υπήρχε πολλή συζήτηση παλαιότερα στο εσωτερικό του. Όσον αφορά το δεύτερο, φαίνεται ότι έτσι θα αποφευχθούν διαφοροποιήσεις επί του συγκεκριμένου άρθρου, καθώς ήδη δυο βουλευτές έχουν εκφραστεί αρνητικά ή με σκεπτικισμό (Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος).

Το γεγονός πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένει ομοφωνία στην υπερψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, «ξεκλείδωσε» και την απόφαση για κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας. Με αυτόν τον τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να αποκαλύψει «απώλειες» στα άλλα κόμματα, και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, που δημοσιεύματα το εμφανίζουν να μετρά ήδη 8 διαφοροποιήσεις.

Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν πως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ποιος βουλευτής θα είναι εισηγητής από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός η αρμόδια αναπληρώτρια τομεάρχης Έλενα Ακρίτα θεωρείται το «φαβορί» για να αναλάβει την κεντρική εκπροσώπηση στην νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο, ενδιαφέρον να «βγει μπροστά» πιθανότατα να εκδηλώσει και ο Κώστας Μπάρκας, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη.

Στο Άουσβιτς ο Κασσελάκης

Για την Πολωνία αναχωρεί σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να επισκεφθεί το Άουσβιτς, το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Εβραίων, ομοφιλόφιλων, Ρομά και Σίντι, που δημιούργησε η ναζιστική Γερμανία. Η επίσκεψη Κασσελάκη συμπίπτει με την 27η Ιανουαρίου, Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

ειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκηςομόφυλα ζευγάριανομοσχέδιογάμοςΣΥΡΙΖΑ