Πολιτική|25.01.2024 22:34

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Αρνητικά κρίνουν το έργο της κυβέρνησης - Το θέμα που «καίει» τους Έλληνες

Newsroom

Ενδιαφέρονται είναι τα στοιχεία της δημοσκόπηση της Metron Analysis που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 23 Ιανουαρίου για λογαριασμό του MEGA με τα θέματα της ακρίβειας, της εγκληματικότητας και το γάμο ομόφυλων να είναι τα σημαντικότερα που απασχολούν τον κόσμο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα για την πορεία της χώρας, το 60% εκτιμά ότι η χώρα βαδίζει προς λάθος κατεύθυνση και το 34% τονίζει «προς τη σωστή», ενώ το 4% είναι ουδέτερο και το 2% δεν απάντησε.

Αυτό ενισχύεται και από το ποια προβλήματα υπογραμμίζουν οι πολίτες. Έτσι, στις αυθόρμητες απαντήσεις για τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας, η ακρίβεια βρίσκεται την κορυφή, με 44%, ακολουθεί η συναφής ως προς το περιεχόμενο οικονομία με 26%, με πιο κάτω την ανεργία, την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια /ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας:

  • Ακρίβεια 44%
  • Οικονομία 23%
  • Ανεργία 4%
  • Εγκληματικότητα 3%
  • Ανασφάλεια, ανεπάρκεια της κυβέρνησης 2%

Την ίδια ώρα αρνητική κατά 77% είναι η άποψη του κόσμου για την αντιμετώπιση του κόσμου στο θέμα της εγκληματικότητας ενώ 11% μόνο έχει θετικές απόψεις.

Μικρή φθορά για την κυβέρνηση - Μονοψήφιο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει απώλειες πάνω από 2%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά υποχωρεί στη ζώνη των «μονοψήφιων» ποσοστών με 9,7% και το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται, δημοσκοπικά, ως αξιωματική αντιπολίτευση, με μια μικρή υποχώρηση από το 11,4% στο 11%. Το ΚΚΕ εμφανίζει μικρή άνοδο στο 8,2%.

Επιπλέον, αυξημένο ποσοστό εμφανίζει η Ελληνική Λύση, με 6,6%, ενώ η Νέα Αριστερά με 2,4% κατέγραψε μικρή άνοδο.

Επίσης, η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται στο 3,2% και η Νίκη στο 2,3%.

Η τελική εκτίμηση ψήφου που κάνει αυτή τη στιγμή η δημοσκόπηση της Metron Analysis έχει τη Νέα Δημοκρατία στο 35,2%, πιο κάτω από το 38% του Δεκεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ στο 13,7% (14% τον Δεκέμβριο), το ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί στο 12,1%, το ΚΚΕ να ανεβαίνει στο 10,3%. Είναι μια εικόνα που δείχνει ότι γύρω από τη δεύτερη και την τρίτη θέση θα δοθεί μια πραγματική μάχη όταν γίνουν εκλογές.

Στο χώρο της ακροδεξιάς προβλέπει άνοδο της Ελληνικής Λύσης και βλέπει Σπαρτιάτες και Νίκη σε οριακές θέσεις. Αντιθέτως, βλέπει την Πλεύση Ελευθερία να διατηρεί ποσοστό εισόδου στη Βουλή, το ΜέΡΑ25 να μένει εκτός και τη Νέα Αριστερά να είναι στο όριο. Προκύπτει είναι μια κοινωνία δυσαρεστημένη για το πώς πάνε τα πράγματα, με τη δυσαρέσκεια να μη βρίσκει διέξοδο.

Συμφωνούν με το γάμο, διαφωνούν με την τεκνοθεσία

Iδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άποψη των πολιτών για το ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων, ένα θέμα που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα και διεθνείς διαστάσεις ύστερα από το σφυροκόπημα της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με ζητήματα κράτους δικαίου. Το 48% των ερωτώμενων είχαν αρνητική γνώμη για τον τρόπο που χειρίζεται τα ατομικά δικαιώματα η κυβέρνηση και μόνο το 30% υποστηρίζει ότι τα πάει καλά η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Στοιχείο που δείχνει ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρουσιάσει ένα «φιλελεύθερο» πρόσωπο δεν εισπράττεται ως τέτοια από την κοινή γνώμη.

Όσο αφορά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών το 62% συμφωνεί και το 36% έχει αρνητικό άποψη ενώ συντριπτική διαφωνία υπάρχει για την τεκνοθεσία με το 69% να είναι αρνητικοί και το 30% να είναι θετικοί.

Γάμος Ομόφυλων ζευγαριών:

62% συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν
36% αρνητική γνώμη
1% ουδέτεροι
1% δεν απάντησε

Τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια:

69% διαφωνούν
30% συμφωνούν
1% δεν απάντησε

Τέλος, για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων η κοινή γνώμη φαίνεται να είναι 52% υπέρ και 42% κατά με τους νέους να διαφωνούν συντριπτικά ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες φαίνεται μια πιο θετική γνώμη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

δημοσκόπησηειδήσεις τώραMetron Analysisεκλογές