Πολιτική|27.01.2024 06:45

ΠΑΣΟΚ: Οι «δυσκολίες» για τα ομόφυλα ζευγάρια - Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως»

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Διχάζει» και το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε μια πρώτη γεύση από τις θέσεις των βουλευτών του. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις περίπου 10 βουλευτών παραμένουν ισχυρές και δύσκολα θα αλλάξουν άποψη. Αυτό, όμως, που φαίνεται είναι ότι πλην ενδεχομένως ελάχιστων περιπτώσεων (όπως για παράδειγμα ο Π. Παρασκευαϊδης), οι περισσότεροι βουλευτές θα επιλέξουν την αποχή, διευκολύνοντας έτσι τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτονόητο είναι ότι δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, όπως έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Αύριο θα πω στους βουλευτές μου να συμπεριφερθούν ως νομοθετικό σώμα και όχι ως σχολιαστές», είπε ο ίδιος χθες στην ΕΡΤ, δείχνοντας ότι θα πρέπει όλοι να έχουν αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις χθεσινές τοποθετήσεις των βουλευτών, πλην των Παναγιώτη Παρασκευαϊδη και Σταύρο Μιχαηλίδη που έχουν τοποθετηθεί δημόσια επιφυλάξεις διατηρούν οι Κατερίνα Καζάνη, Μπουράν Μπουρχάν, Αχμέτ Ιλχάν, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μανώλης Χνάρης, Τάσος Νικολαϊδης, Χριστίνα Σταρακά και η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη. Πάντως, δεν αποκλείεται ένας με δύο από τα συγκεκριμένα στελέχη εν τέλει να πειστούν από τον κ. Ανδρουλάκη και να υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου, σταθμίζοντας και τις αντιδράσεις στις περιφέρειες του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι Παύλος Χρηστίδης θα οριστεί εισηγητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης ναι μεν «μετράει» τις προθέσεις των βουλευτών του, γνωρίζει όμως ότι τα φώτα θα στραφούν στη Νέα Δημοκρατία και ενδεχομένως και στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης και ψηφοφορίας. Είναι διαφορετικό, λένε από το ΠΑΣΟΚ, να απέχει ένας Υπουργός και δη πρωτοκλασάτος, όπως είναι ο Μάκης Βορίδης και διαφορετικό να υπάρχουν ενστάσεις εντός μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ειδικά, μάλιστα, όταν η θέση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν ξεκάθαρη εξ αρχής.

Αιχμή τα Τέμπη

Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν στενά τις συγκλονιστικές εξελίξεις στην εξεταστική Επιτροπή, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί προ των ευθυνών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο κ. Ανδρουλάκης επίλεξε να επιτεθεί στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία για ιδιοτελείς λόγους δεν θέλει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα να μπει κάτω από οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης, διότι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες Υπουργών και στελεχών -«γαλάζιων» παιδιών- στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ.Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν στήριξε την πρόταση μας για προανακριτική επιτροπή, που θα οδηγούσε σε αποκάλυψη ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα και αξιοποίησε την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για εξεταστική επιτροπή, που δεν ελέγχει αυτήν την αμαρτωλή σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, η οποία αν είχε υλοποιηθεί αυτοί οι άνθρωποι θα ζούσαν σήμερα αλλά ψάχνει ψύλλους στ’ άχυρα σε μια εξεταστική επιτροπή για την περίοδο από το 1997 μέχρι σήμερα», προσέθεσε χαρακτηριστικά.Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαλυφθεί η αλήθεια απέναντι στις προσπάθειες συγκάλυψης της Νέας Δημοκρατίας.

νομοσχέδιοΤΡΑΙΝΟΣΕΠΑΣΟΚομόφυλα ζευγάριαΝίκος ΑνδρουλάκηςΤέμπηειδήσεις τώρα