Πολιτική|29.01.2024 12:45

Αυγενάκης για αγρότες: Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές - Θα τρέξει πρόγραμμα για τους πλημμυροπαθείς σε 1,5 μήνα

Newsroom

Ανοιχτός στο διάλογο με του αγρότες εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης τονίζοντας πως «οι πόρτες μας είναι ανοιχτές».

«Το αγροτικό ζήτημα δεν προέκυψε τώρα, δεν προέκυψε την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε πως «η κακοκαιρία Daniel έφερε μία πρωτοφανή καταστροφή. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα».

Αναφερθείς στους πλημμυροπαθείς αγρότες, που ζητούν να τους δοθεί επιδότηση, επεσήμανε πως «το έχουμε δρομολογήσει θα είναι για δύο χρόνια. Έχουμε πάρει την έγκριση και από την κοινότητα. Μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα θα ανοίξει το πρόγραμμα».

«Το υπουργείο μέσω του ΕΛΓΑ κατέβαλε αποζημιώσεις 160 εκατ. ευρώ»

«Οι αποζημιώσεις που δώσαμε ήταν 30-40% υψηλότερες από αυτές που δόθηκαν για τον Ιανό. 33.000 πληγέντες και σε 18 ημέρες καταβάλαμε σε 2.100 κτηνοτρόφους περίπου 18 εκατ. ευρώ προκαταβολές. Σε 25 ημέρες δώσαμε στους αγρότες που έχουν πληγεί 106,2 εκατ ευρώ και άλλα 26 εκατ. στη συνέχεια. Το υπουργείο μέσω του ΕΛΓΑ έχει καταβάλει για αποζημιώσεις το ποσό των 160 εκατ. ευρώ και δεν τελειώνουμε εδώ», συνέχισε.

Ο  υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι «oι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους αγρότες. Είμαστε πιστοί και συνεπείς. Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αγωνία και ανασφάλεια. Αυτό σημαίνει κλιματική κρίση, πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία και ενεργειακό κόστος. Αυτά είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι άνθρωπο αγωνιούν».

Προανήγγειλε ελέγχους της ποιότητας του γάλακτος που εισάγεται στη χώρα, ώστε να μην μπουν σε κίνδυνο προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα. Τέλος, είπε πως το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω ενέργειες σε ό,τι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο.

αγρότεςειδήσεις τώραΛευτέρης Αυγενάκηςκακοκαιρία Danielαποζημιώσεις