Πολιτική|01.02.2024 06:24

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει σήμερα η ΠΓ - Τα ανοικτά μέτωπα του Κασσελάκη

Νίκος Σβέρκος

Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αφορά επισήμως διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες του Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος, που θα διεξαχθεί το διάστημα 23-25 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, όπως έλεγε στέλεχος της Κουμουνδούρου, σε τέτοιες διαδικασίες η συζήτηση δεν είναι ποτέ απλά τεχνική, σηματοδοτώντας ότι τα στελέχη όλων των πλευρών θα θέσουν σήμερα επί τάπητος ζητήματα της μελλοντικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει άλλωστε διαφόρων ειδών προκλήσεις να αντιμετωπίσει, που απλώνονται από ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας μέχρι θέματα φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, τα φοιτητικά συλλαλητήρια, το ίδιο το συνέδριο και οι ευρωεκλογές είναι μερικοί από τους «κόμβους» της διαδρομής του κόμματος την επόμενη περίοδο.

Μετά την γκρίνια, δίπλα στους αγρότες

Τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να κερδίσουν πόντους στην κούρσα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν λίγα τα στελέχη που σε ιδιωτικές συζητήσεις μετέφεραν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου μετά τις Σπέτσες δείχνει σημάδια απραξίας σε ανοικτά μέτωπα, με χαρακτηριστικότερη την υπόθεση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η γκρίνια έφτασε μέχρι το γραφείο του προέδρου του κόμματος, με αποτέλεσμα να αναλάβει ο ίδιος να μεταδώσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό πληθυσμό. Με προσωπική του ανάρτηση ο Στέφανος Κασσελάκης μετέφερε τις απόψεις του κόμματος μέσω βίντεο, ενώ το Σάββατο θα βρεθεί στην έκθεση Agrotica λίγα 24ωρα μετά την εκεί «απόβαση» των αγροτών.

Κατόπιν θα μεταβεί στην Καστοριά, όπου θα έχει συναντήσεις με φορείς της τοπικής κοινωνίας, ενώ την Κυριακή θα εγκαινιάσει τον κύκλο των αναπτυξιακών συνεδρίων με το πρώτο να διεξάγεται στην Κοζάνη. Εξετάζεται εάν στο μεταξύ θα μεταβεί σε κάποιο μπλόκο, προκειμένου να έχει συναντήσεις με αγρότες, ενώ επιθυμεί να κορυφώσει τις παρεμβάσεις του για τα αγροτικά μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, όταν και θα διεξαχθεί το δεύτερο αναπτυξιακό συνέδριο στην Λάρισα.

Στήριξη των φοιτητών, αλλά με προσοχή

Το ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων έχει ταλαιπωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται τελικά να έχει καταλήξει σε μια θέση βολική για όλους: Όσο η κυβέρνηση δεν στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν προτίθεται να θέσει αυστηρούς κανόνες για τα ιδιωτικά, τότε δεν έχει νόημα να ανοίξει καν η σχετική συζήτηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν μεν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, αλλά η Κουμουνδούρου επιλέγει να μην βγει «μπροστά» στηρίζοντας αναφανδόν τον αγώνα τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κάνει σχετικές δηλώσεις ούτε έχει προχωρήσει σε συναντήσεις με φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Ράνια Σβίγκου, γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος που δραστηριοποιήθηκε στον φοιτητικό χώρο, και όχι ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν εκείνη που σχολίασε την παρομοίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί φοιτητών και ληστών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχει να αντιμετωπίσει επί του θέματος και ένα ακόμα εμπόδιο. Η Νεολαία του και ιδιαίτερα το μεγαλύτερο κομμάτι των φοιτητών της έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί την Νέα Αριστερά.

Το Συνέδριο

Με τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα να βρίσκονται σε εξέλιξη, τα στελέχη του κόμματος λαμβάνουν θέσεις μάχης ενόψει των αποφάσεων που θα ληφθούν και θα καθορίσουν την πολιτική υπόσταση του κόμματος. Ωστόσο, το συνέδριο αυτό παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα πως αμέσως μετά από αυτό δεν πρόκειται να εκλεγούν νέα ανώτατα πολιτικά όργανα, ήτοι νέα Κεντρική Επιτροπή.

Η επιλογή αυτή, που στηρίχτηκε από τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βασίζεται στο γεγονός πως το εσωκομματικό τοπίο είναι εξαιρετικά ρευστό, ενώ την πρωτοκαθεδρία στον έλεγχο των μηχανισμών φαίνεται να έχουν τα στελέχη δίπλα στο Νίκο Παππά. Από την άλλη είναι δύσκολο να μετρηθεί επακριβώς η δυναμική του Παύλου Πολάκη, ενώ στελέχη που δεν στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά μετά την αποχώρηση της Νέας Αριστεράς.

Τέλος, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται να βρει την οδό των πολιτικών του ισορροπιών ανάμεσα στις κάθε λογής ομάδες. Κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, ιδιαίτερα καθώς σε λίγους μήνες έρχεται η πρώτη του εκλογική δοκιμασία, οι ευρωεκλογές.

Ο πήχης για τις ευρωεκλογές

Το συνέδριο πρόκειται να αποφασίσει το πού θα ενταχθούν οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς κάλπες του Ιουνίου -στους Σοσιαλδημοκράτες ή την Αριστερά. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου υπάρχουν δυο ερωτήματα που ακολουθούν, πιθανότατα πολύ πιο κρίσιμα: Ποιο ποσοστό θα καταφέρει να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν θα διατηρήσει τη δεύτερη θέση.

Οι δημοσκόποι με τους οποίους μιλά η ηγεσία δεν τολμούν να δώσουν σαφή προγνωστικά. Εξ ου και υπάρχει προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος θα παραμείνει πρόεδρος και στις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, ουκ ολίγα στελέχη στην Κουμουνδούρου βλέπουν μετά τις κάλπες να τίθεται μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Μέχρι τότε, πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να έχει τον πρώτο και κύριο λόγο στην διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου μέσα από την διαδικασία συγκέντρωσης βιογραφικών. Τα εγκαίνια της πλατφόρμας έχουν καθυστερήσει, ενώ οι ομάδες εντός του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να προκρίνουν δικούς τους υποψηφίους ή προωθούν πρόσωπα εκτός κόμματος που θα σηματοδοτήσουν άνοιγμα σε άλλα ακροατήρια.

αγρότεςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςΣτέφανος Κασσελάκης