Πολιτική|02.02.2024 11:15

Βουλή: Live οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα μέτρα στήριξης στους αγρότες

Newsroom

Ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης των αγροτών κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση,  σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων στη Θεσσαλία και την πορεία των έργων αποκατάστασης και θωράκισης.

Στο βήμα ανέβηκε αρχικά ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ο οποίος τόνισε ότι 4 μήνες μετά την καταστροφή της Θεσσαλίας οι «πληγές παραμένουν ανοιχτές» και μίλησε για «κραυγή αγωνίας των κατοίκων», η οποία τον δέσμευσε να φέρει στη Βουλή την επίκαιρη ερώτηση προς στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τη Θεσσαλία

«Η αναγέννηση της Θεσσαλίας απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους – τοπικής αυτοδιοίκησης κυρίως όμως απαιτεί πόρους, χρόνο και συνέπεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. «Ο όγκος του νερού κατατάσσεται σε μια από τις 2-3 καταγεγραμμένες στην ιστορία της Ευρώπης», σχολίασε.

«Προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να μείνουν στον τόπο τους αλλά και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που κατέστρεψε η θεομηνία αυτή. Αυτή είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετιας. Έχουν ήδη δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα», συνέχισε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός έχουν γίνει τα εξής βήματα για την Θεσσαλία, μετά τη θεομηνία.

  • 2.999 αιτήσεις επιδότησης ενοικίου και έχουν εγκριθεί οι μισές.
  • Έχει ξεκινήσει η διάθεση οικίσκων ως προσωρινά καταλύματα. Στη διάθεση των δήμων είναι ήδη 100 και αναμένονται άλλοι 700.
  • Οι ζημιές στα σχολεία θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών.
  • Έχουν γίνει 38.000 αυτοψίες σε κτίρια.
ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήμέτρααγρότες