Πολιτική|01.04.2019 11:21

Προεκλογικές κόντρες για τα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ο τραπεζικός δανεισµός της Νέας ∆ηµοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει ένα ακόµη πεδίο αντιπαράθεσης ανάµεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, µετά την παραγγελία διώξεων από την Οικονοµική Εισαγγελία σε βάρος 115 προσώπων, µεταξύ των οποίων κοµµατικοί υπεύθυνοι για τα οικονοµικά αλλά και τραπεζικά στελέχη. ∆είγµα γραφής έχει ήδη δοθεί, µε το Μέγαρο Μαξίµου να κάνει λόγο για «κλεµµένα» που πρέπει να επιστραφούν, και Νέα ∆ηµοκρατία - ΠΑΣΟΚ να απαντούν µε κατηγορίες για προεκλογικές µεθοδεύσεις ώστε να σπιλωθούν πολιτικοί αντίπαλοι. «Ν∆ και ΠΑΣΟΚ έχουν το θράσος να κάνουν λόγο για “σκευωρία”, επειδή αντί τελικά να σβηστούν µε τη δική τους τροπολογία οι ποινικές ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατοµµυρίων, πλέον καλούνται να δώσουν απαντήσεις στη ∆ικαιοσύνη».

Αυτό επισήµανε µεταξύ άλλων το Μέγαρο Μαξίµου σε ανακοίνωσή του, αναρωτώµενο «πώς και πότε θα επιστρέψουν τα κλεµµένα;». Μάλιστα αναφέρεται στη νοµική αλλά και την πολιτική πλευρά της υπόθεσης σηµειώνοντας πως Ν∆ και ΠΑΣΟΚ «πέρα από τις απαντήσεις στον φυσικό τους δικαστή, οφείλουν όµως να δώσουν χωρίς περιστροφές απαντήσεις και στον ελληνικό λαό». Από την πλευρά της η Νέα ∆ηµοκρατία επικαλείται µεταξύ άλλων το γεγονός ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που συστήθηκε για το θέµα το 2016, παρότι εξέδωσε πόρισµα, δεν προχώρησε σε καταλογισµό συγκεκριµένων ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα. Αντίθετα παρέδωσε το πόρισµα στη ∆ικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση. «Η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κοµµάτων, που αποδείχθηκαν νόµιµα ακόµη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ» σηµείωσε στην πρώτη ανακοίνωσή της η Πειραιώς τονίζοντας στη συνέχεια: «Ας παίξουν µόνοι τους στο νέο δήθεν σκάνδαλο που σκαρφίστηκαν.

Ούτως ή άλλως, λίγες εβδοµάδες έµειναν για να τους δείξουν οι πολίτες την πόρτα της εξόδου». Το ΚΙΝΑΛ σηµειώνει πως η κυβέρνηση «ακόµη µία φορά χρησιµοποιεί την γκεµπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέµα των δανείων των κοµµάτων». Σηµειώνει επίσης πως «έχουµε ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ µε δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονοµικών του και σε ρυθµίσεις δανείων». Στην επίθεση πάντως «πέρασε» ο διευθυντής του ΚΙΝΑΛ, Ν. Σαλαγιάννης, επισηµαίνοντας πως «το µόνο κόµµα που έκανε παρέµβαση για να πάρει δάνεια έξω από τους τραπεζικούς κανόνες ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ µε επιστολή του προέδρου του, του κ. Τσίπρα, το 2010».

Το πόρισµα της εξεταστικής

Στο πόρισµα που παρέδωσε στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2017 η εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόµµατα, είχε καταλήξει σε συγκεκριµένα συµπεράσµατα για τα δάνεια Ν∆ και ΠΑΣΟΚ, αν και χωριστά πορίσµατα είχαν κατατεθεί από τα δύο κόµµατα, όπως και το ΚΚΕ. Σύµφωνα µε το πόρισµα για τον δανεισµό της Ν∆, οι 4 τράπεζες (Πειραιώς, Εurobank, Attica και Εθνική) «έδειξαν µια ασυνήθιστη ανοχή στο πολιτικό κόµµα της Ν∆ που δεν συναντάται σε άλλους δανειολήπτες. Ενώ υπήρχαν οφειλές σε καθυστέρηση ήδη από το έτος 2011, προχώρησαν σε κλείσιµο των λογαριασµών πολύ αργότερα, έως και τέσσερα χρόνια µετά. Ακόµη, σε καταγγελία των συµβάσεων έχει προβεί µόνο η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε κλείσιµο των λογαριασµών προέβη πρώτη η Eurobank και µετά η Πειραιώς και µόλις στις 17.10.2016 και η Attica. Η Εθνική Τράπεζα µετέφερε τον φάκελο στη ∆ιαχείριση Απαιτήσεων. Μέχρι σήµερα καµία τράπεζα δεν έχει καταθέσει αίτηση έκδοσης διαταγής πληρωµής και µόνο η Πειραιώς (που είναι διάδοχος των Τραπεζών CPB Bank και ΑΤΕ) έχει καταθέσει αγωγή σε βάρος της Ν∆ για την καταβολή των οφειλόµενων ποσών που απορρέουν από τις δανειακές συµβάσεις. Ενδιαφέρον είναι ότι οι Τράπεζες Attica (κλείσιµο λογαριασµών στις 17.10.2016) και Πειραιώς (κατάθεση αγωγής 14.10.2016) άρχισαν να λαµβάνουν µέτρα για τη διασφάλιση των απαιτήσεών τους κατά της Ν∆ µετά τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής στις 19.4.2016».

Υψος επιχορήγησης Αναφορικά µε το ΠΑΣΟΚ, στο πόρισµα της εξεταστικής επιτροπής σηµειωνόταν ότι «τους δύο τελευταίους µήνες του 2010 το ΠΑΣΟΚ δανείστηκε µε σπουδή, µαζικά, το ποσόν των 35.000.000€». Παράλληλα ότι «από το συνολικό ποσόν του µαζικού αυτού δανεισµού τα 30.000.000€ “ασφαλίστηκαν” µε εκχώρηση της κρατικής επιχορήγησης του ίδιου έτους (2015) προς τις 4 τράπεζες, την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, τη ΜΑΡΦΙΝ, την ΑΤΤΙΚΑ και την ΕΘΝΙΚΗ. Σε τέτοιο ύψος όµως ουδέποτε είχε ανέλθει η επιχορήγηση ενός µόνου έτους, δεν υπήρχε δε ιδίως µετά τις νοµοθετικές ρυθµίσεις περίπτωση να συµπληρωθεί από άλλους πόρους. Ηταν το σηµείο καµπής πέρα από το οποίο, ως φαίνεται, δεν υπάρχει επιστροφή, µε την έννοια της δυνατότητας αποπληρωµής του συσσωρευµένου χρέους». Ετσι η εξεταστική επιτροπή συµπέρανε ότι «η πολιτική αυτή υπερδα νεισµού το συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα δεν πρέπει να προέκυψε τυχαία, αλλά να είχε σχεδιαστεί καταλλήλως και να είχαν “εµπλακεί” στην υλοποίησή της όλες οι τράπεζες»

δάνεια κομμάτων