Πολιτική|07.02.2024 21:28

Κόντρα Φάμελλου - Σκέρτσου για τα ομόφυλα ζευγάρια και το Κράτος Δικαίου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Επίθεση στην κυβέρνηση για την προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στους βουλευτές της ΝΔ να απέχουν, αντί να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος , ενώ αναφέρθηκε και στην καταδίκη της Ελλάδας από το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκέρτσος απάντησε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση υπηρετεί το κράτος δικαίου από την διεύρυνση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών.

Φάμελλος: Η πρόταση για αποχή προσβάλλει τη Δημοκρατία

«Η πρόταση για αποχή προσβάλλει τον κοινοβουλευτικό κανόνα, την ίδια τη θέση του βουλευτή μέσα στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη μεθόδευση που μας προσβάλλει όλους, προσβάλλει τη Δημοκρατία μας, την πολιτική στάση μας και την ξεκάθαρη και επιτακτική ανάγκη να πάρουμε θέση σε ένα θεμελιώδες ζήτημα δικαιωμάτων και υποτιμά πάνω από όλα την ουσία, τη σημασία και την ιστορικότητά ενός νομοσχεδίου που αφορά στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Και παράλληλα προσβάλλει την πολιτική και την αντίληψη της κοινωνίας για την πολιτική», είπε και κάλεσε τον Άκη Σκέρτσο να την ανακαλέσει.

«Οφείλεται κύριε Σκέρτσο και εσείς προσωπικά να το αποστείλετε και να διορθώσετε εδώ στο κοινοβούλιο τον Πρωθυπουργό. Και μην προσπαθήσετε να το ξεχάσετε στην ομιλία σας. Καταθέτουμε αίτημα να τοποθετηθείτε για την ανάγκη και υποχρέωση όλων των βουλευτών να συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Και οποιαδήποτε προτροπή για αποχή είναι καταδικαστέα. Και αντίθετη με τις υποχρεώσεις και τον όρκο των βουλευτών», είπε.

Η απάντηση του Σκέρτσου 

«Έθεσε ο κ. Φάμελλος ζητήματα σε σχέση με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Μα υπάρχει μεγαλύτερη επιβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί το κράτος δικαίου μέσα από την διεύρυνση των δικαιωμάτων που συζητάμε σήμερα σε αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στη Βουλή και ουσιαστικά απαντώντας στον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλο.

Ο ίδιος, μάλιστα, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει μαθήματα «δημοκρατικού ήθους στην ΝΔ και τα στελέχη της, που έβαλαν την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησαν επίσης στην Ευρώπη το 2015, όταν το ένα τρίτο με ένα τέταρτο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποσκίρτησαν και δεν ψήφισαν, όταν ο κυβερνητικός εταίρος και προ των εκλογών του 2015 και μετά απείχε από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου». «Και δεν θα δεχθούμε γιατί εσείς ενδεχομένως σήμερα να έχετε στις τάξεις σας σήμερα βουλευτές που μπορεί να διαφωνούν. Ακούσαμε κάποιες ενστάσεις της κυρίας Λινού, ακούμε ενστάσεις του κ. Πολάκη, Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ακούστηκαν ενστάσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα πρέπει να κατακεραυνώσουμε κανέναν βουλευτή, ο οποίος έχει ενδοιασμούς για ένα ταυτοτικό ζήτημα, για ένα ζήτημα που άπτεται και ηθικών αντιλήψεων και ηθικών προβληματισμών», είπε.

Επανερχόμενος στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι η αντιπολίτευση ανακαλύπτει και δημιουργεί σκιές και μια εικόνα διασυρμού της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσα από πολιτικά υποκινούμενα ψηφίσματα, τα οποία διασύρουν την Ελλάδα. «Υπογράφονται από Έλληνες βουλευτές κι έχουν μάλιστα και έχουν στα θέματα τα οποία βάζουν ακόμη και την απειλή της περικοπής κοινωνικών πόρων στη βάση θεμάτων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα; Είναι αυτό μια σοβαρή, εθνικά υπεύθυνη στάση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέματα κράτους δικαίου; Δεν νομίζω. Και πραγματικά πρέπει να αναλογιστούμε περισσότερο την μεγάλη τομή που κάνει αυτό το νομοσχέδιο, την διεύρυνση δικαιώματων σχετικά με τα θέματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι ομοφυλόφιλοι συνάνθρωποί μας», κατέληξε.

Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΣωκράτης Φάμελλοςειδήσεις τώραΆκης Σκέρτσοςκράτος δικαίουομόφυλα ζευγάρια