Πολιτική|09.02.2024 06:05

ΠΑΣΟΚ: Οι γκρίνιες για τα ομόφυλα ζευγάρια, οι διαφωνούντες και η ανάγκη για...στροφή

Αλέξανδρος Διαμάντης

Το χθεσινό επεισόδιο ανάμεσα στη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Πάρι Κουκουλόπουλο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί εντός του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί θεωρούν ότι το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τους δημιουργεί πολιτικό ζήτημα, κυρίως σε όλους όσοι εκλέγονται στην επαρχία, την ίδια ώρα που άλλοι αναγκάζονται να «κουβαλήσουν» το όποιο κόστος, μολονότι -όπως είπε και ο Παύλος Χρηστίδης- πρόκειται για μια παραδοσιακή θέση του ΠΑΣΟΚ και οφείλουν όλοι να την στηρίξουν, αν και αντιλαμβάνεται τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί ορισμένοι να διατηρούν!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, δείχνει να βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση, καθώς το 1/3 της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κοιτάζει έντονα προς την αποχή και μάλιστα μέσα σ’ αυτούς βρίσκεται η γραμματέας Ευαγγελία Λιακούλη. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα βγει λαβωμένος από τη διαδικασία της ερχόμενης Πέμπτης, ευελπιστώντας ότι τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν είτε στην κυβέρνηση είτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση την ερχόμενη Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης θα «μετρήσει» τους διαφωνούντες, ενώ το μασάζ θα συνεχιστεί, κυρίως προς βουλευτές που θεωρείται ότι μπορεί να μεταπειστούν.

Επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό 

Σήμερα, πάντως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή,  θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την κοινωνική ατζέντα του κόμματος, ειδικά για ένα ζήτημα, τη στεγαστική κρίση, για την οποία έχει λάβει αρκετές πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προτείνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να κατασκευαστούν χιλιάδες κατοικίες που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες καθώς με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί σταδιακά ένα δημόσιο αποθεματικό κοινωνικών κατοικιών.

Επίσης, την παροχή κινήτρων, όπως είναι φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και τη  χρηματοδότηση του κόστους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης σε ιδιοκτήτες κενών κατοικιών, οι οποίοι θα δεσμευτούν να τις διαθέτουν στη συνέχεια για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές. Και  βέβαια την πλήρη κατάργηση ή έστω αναστολή της golden visa. «Η σωρευτική αύξηση των ενοικίων κατά την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν 50%. Το 72% των ενοικιαστών δίνουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για το ενοίκιο. Οικογένειες, νέα ζευγάρια, φοιτητές οδηγούνται σε αδιέξοδο και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιτρέπει να μετατρέπονται ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε ξενοδοχεία χωρίς τους περιορισμούς, που έθεσαν άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, και συνεχίζει πολιτικές όπως η golden visa, που ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογα προβλήματα, είτε παγώνει είτε καταργείται», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος σε σποτάκι που ανέβασε στο πλαίσιο της καμπάνιας που ξεκίνησε η Χαριλάου Τρικούπη.

Νίκος ΑνδρουλάκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠΑΣΟΚγάμοςομόφυλα ζευγάριανομοσχέδιοειδήσεις τώρα