Πολιτική|12.02.2024 21:27

Αγρότες: Θα βγει λευκός καπνός από τις συναντήσεις με τον Μητσοτάκη;

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Προειδοποιητικά μπλόκα παντού από τους αγρότες (Eurokinissi)

Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για τις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει την Τρίτη (13/02) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι στενοί του συνεργάτες και οι συναρμόδιοι υπουργοί με τους αγρότες

Επιπλέον παρέμβαση στο ρεύμα εξετάζεται

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, από την κυβέρνηση αναμένουν να βγει «λευκός καπνός» από τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των μπλόκων και, αμέσως μετά, με την εθνική ένωση αγροτικών συνεταιρισμών. Όπως τονίζουν, στις συναντήσεις αναμένεται να εξηγηθούν στους εκπροσώπους των αγροτών όλα ακριβώς τα δημοσιονομικά δεδομένα καθώς και τι περιθώρια υπάρχουν για τη συνέχεια - ό,τι δηλαδή μπορεί να γίνει αμέσως μετά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο. 

Η κυβέρνηση, παρόλα αυτά, φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μία ακόμα παρέμβαση στο ρεύμα, εκτός της μείωσης του 10% που ανακοινώθηκε προ ημερών στη Βουλή δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, για τους καλοκαιρινούς μήνες, η οποία και εξετάζεται αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά το πετρέλαιο, όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκαταβολικά. Οι τρόποι μελετώνται γιατί θα πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό. 

Οργή των αγροτών του Έβρου κατά Αυγενάκη

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Κυριακής (11/02) στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης όταν αγρότες της περιοχής κατέφτασαν για να διαμαρτυρηθούν γιατί δε συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Αγρότες που ήταν συγκεντρωμένοι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης για να συναντήσουν τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, όταν ενημερώθηκαν ότι ο υπουργός δε θα τους συναντήσει με τα τρακτέρ τους έφτασαν στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό προκειμένου να τον συναντήσουν. Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού στις 6.00 το απόγευμα.

Ένταση δημιουργήθηκε το μεσημέρι στο Πολύκαστρο όταν αγρότες επιχείρησαν να περάσουν από τα μπλόκα της αστυνομίας και να φθάσουν στο τελωνείο των ευζώνων. Είχε προηγηθεί ένα ιδιότυπο κυνηγητό μεταξύ αστυνομικών και αγροτών, οι οποίοι ήθελαν πάση θυσία να παρακάμψουν τα αστυνομικά μπλόκα. Αγρότες από το μπλόκο της Παιονίας στο Πολύκαστρο παρέκαμψαν τον φραγμό της αστυνομίας, διασχίζοντας με τα τρακτέρ μέσα από τα χωράφια και τώρα κατευθύνονται στο τελωνείο των Ευζώνων. Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην πλατεία των Φαρσάλων, αδειάζοντας άχυρα και δοχεία με γάλα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της αναζητά τρόπους να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει. Αγρότες της Κοζάνης ενισχύουν την παρουσία τους έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έβαλαν φωτιά σε άχυρα. Αγρότες της Χαλκιδικής μπήκαν με τα τρακτέρ τους στον Πολύγυρο και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον δήμαρχο της πόλης. Και στη Λακωνία, αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ τους στη Σπάρτη όπου πέταξαν άχυρα και έριξαν γάλα στο κτήριο της περιφερειακής Ενότητας.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςαγρότεςΘεσσαλίαειδήσεις τώρα