Πολιτική|14.02.2024 06:55

Βουλή: Ξεκινά η συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια - Η διαδικασία και τα καθοριστικά ερωτήματα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ξεκινάει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η διήμερη συζήτηση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η οποία θα κορυφωθεί την Πέμπτη με την σχετική ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια ημέρα θα μιλήσουν στην Ολομέλεια οι πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήδη σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει ταχθεί εναντίον του νομοσχεδίου και μάλιστα έχει προκαλέσει έντονη αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποκορύφωμα την κόντρα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Τα ερωτήματα

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι ο τελικός αριθμός των βουλευτών που είτε θα καταψηφίσουν είτε θα απέχουν, εάν βέβαια βρεθεί ο μαγικός αριθμός των 15 βουλευτών για να κατατεθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Σημειώνεται ότι οι Σπαρτιάτες έχουν ανακοινώσει ότι θα συνυπογράψουν το σχετικό αίτημα της «Νίκης» ενώ δεν αποκλείεται αντίστοιχο αίτημα να καταθέσει και το ΚΚΕ.

Ποιοι θα ψηφίσουν και τι

Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς δεν αποκλείεται να μην υπερψηφίσουν περίπου 50 γαλάζιοι βουλευτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει δώσει την επιλογή της αποχής, αλλά σίγουρα πολιτικά θα έχει… θέμα, καθώς ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης είναι ένας εξ αυτών που θα επιλέξουν την αποχή!

Σε κάθε περίπτωση, διαρροές αναμένεται να υπάρξουν τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Ο Στέφανος Κασσελάκης κοιτάει έντονα προς τον Παύλο Πολάκη ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης περιμένει να δει εάν κάποιος από τους περίπου 10 βουλευτές του που διαφωνούν, άλλαξε στάση.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη. «Είναι σημαντικό ότι το νομοσχέδιο υποστηρίζεται επί της αρχής από το 70% των κομμάτων και των βουλευτών και ελπίζω να είναι ακόμη περισσότεροι αυτοί που θα υπερψηφίσουν. Χτίζουμε πάνω σε αυτό το οποίο έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, που δεν προστάτευσε όλα τα δικαιώματα και νομίζω ότι μπορούμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ισότητας, δικαιοσύνης, και για τους ανθρώπους που έχουν αυτόν τον σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά και για τα παιδιά, τα οποία υπάρχουν και σήμερα είναι απροστάτευτα, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Βουλήομόφυλα ζευγάριαΛΟΑΤΚΙειδήσεις τώραολομέλειαυιοθεσίαγάμος