Πολιτική|14.02.2024 15:07

Ο Π. Κόκκαλης παρουσίασε τον «Κόσμο»: Ένα σύγχρονο πράσινο κόμμα, προσηλωμένο στην επιστήμη και τον διαφωτισμό

Νίκος Σβέρκος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News

«Ο νέο φορέας θα είναι μέρος της μεγάλης πράσινης πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη», τόνισε ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου κόμματος, «Κόσμος» που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο «Ρομάντσο».

Κόκκαλης: Να φτιάξουμε έναν πράσινο πόλο που θα στηρίζεται στα επιστημονικά δεδομένα και το κράτος δικαίου

«Δεν μπορούμε με εργαλεία του παρελθόντος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση του παρόντος. Ο κόσμος απομακρύνεται από την πολιτική επειδή δεν έχει κάπου να ακουμπήσει. Δεν ερχόμαστε με την αυτοπεποίθηση των ιδεών μας. Ερχόμαστε με την αυτοπεποίθηση των επιστημονικών δεδομένων», σημείωσε ο κ. Κόκκαλης.

Συνέχισε λέγοντας πως «το πράσινο κίνημα στην Ελλάδα δεν κατάφερε να εδραιωθεί. Χιλιάδες προσπάθησαν αλλά δεν μπορούμε πια να είμαστε πράσινες κουκίδες στον χάρτη, πρέπει να φτιάξουμε έναν πράσινο πόλο που θα στηρίζεται στα επιστημονικά δεδομένα και το κράτος δικαίου, την πράσινη μετάβαση, την σύμπλευση της αριστερά, των πράσινων και των σοσιαλδημοκρατών».

Όπως είπε, το κόμμα «Κόσμος» είναι «ένα σύγχρονο πράσινο κόμμα, προσηλωμένο στην επιστήμη και τον διαφωτισμό, άρα και την διάκριση των εξουσιών και είναι μακριά από σκοταδιστικές απόψεις».

«Είμαστε στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, δεν θέλω να προδικάσω τίποτα μέχρι να αποκτήσουμε όργανα και να εξετάσουμε το ζήτημα των συνεργασιών», επισήμανε ωστόσο ο ευρωβουλευτής, ενώ ανακοίνωσε πως συνέδριο θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές.

«Η συζήτηση με τον υπόλοιπο πράσινο χώρο είναι υπαρκτή, θα δούμε πως θα προχωρήσει», επισήμανε και τόνισε πως «δεν είμαστε το επίσημο πράσινο κόμμα στην Ελλάδα, αλλά ως ευρωβουλευτής μέλος της ευρωομάδας των Πράσινων, συμμετέχω στην εκλογική καμπάνια τους. Θα έρθουν εδώ και ευρωβουλευτές και στελέχη».

Βασιλάκου: Η μητέρα όλων των κρίσεων είναι η περιβαλλοντική κρίση

Με τη σειρά της η πρώην αντιδήμαρχος της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου ανέφερε πως «είμαι εδώ επειδή δεν έχω άλλη επιλογή. Σκέφτομαι την βόρεια Εύβοια, τη Ροδόπη, τα χωριά στο Θεσσαλικό κάμπο, το Πήλιο. Σκέφτομαι το καλοκαίρι που θα έρθει και φοβάμαι. Σκέφτομαι τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα και χρειάζονται λύσεις και όχι υπεκφυγές. Η μητέρα όλων των κρίσεων είναι η περιβαλλοντική κρίση».

Όπως είπε χρειάζεται ένα κόμμα προσφιλές στην οικονομία που «θα παλέψει για την φυσική ισορροπία και την κοινωνική συνοχή. Τώρα είναι η καλύτερη συγκυρία να φτιαχτεί ένα πράσινο κόμμα στην Ελλάδα», τόνισε.

Παπαγιαννάκης: Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση 

Ακολούθως, ο πρώην αντιδήμαρχο της Αθήνας, Λευτέρης Παπαγιαννάκης σχολίασε πως «αυτοί που νομίζουν ότι οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων είναι απέναντι και κάνουν κακό στη χώρα, να γνωρίζουν ότι η ίδια η κυβέρνηση κάνει αρκετά ώστε να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Την διακήρυξη για την ίδρυση του πολιτικού φορέα την έχουν υπογράψει ήδη 300 άτομα».

Ποιοι έδωσαν το παρών - Η εμφάνιση «έκπληξη»

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρώην υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην παρουσίαση εμφανίστηκε και ο τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ξεκαθαρίζει ότι είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο κ. Κόκκαλης είναι φίλος του και ο ίδιος προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας.

Πέτρος Κόκκαληςκόμμαειδήσεις τώραΕυρωεκλογέςευρωβουλευτής