Πολιτική|15.02.2024 06:45

Ομόφυλα ζευγάρια: Σήμερα οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών - Σε θέση μάχης τα κόμματα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με το βλέμμα στραμμένο στον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στην ονομαστική ψηφοφορία θα είναι σήμερα η Βουλή. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται το απόγευμα να εκφράσει και από την Ολομέλεια την κάθετη αντίθεσή του στις προωθούμενες διατάξεις για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, δημιουργώντας… ζήτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήδη, άλλωστε, χθες τόσο ο Θάνος Πλεύρης όσο και ο Μίλτος Χρυσομάλλης επανέλαβαν ότι δεν θα υπερψηφίσουν (ο πρώτος θα απέχει και ο δεύτερος θα καταψηφίσει), την στιγμή που το πλέον πιθανό σενάριο είναι οι γαλάζιες διαρροές να ξεπερνούν τις 50.

Ποιος θα ψηφίσει και τι

Την ίδια ώρα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχουν αρκετά προβλήματα. Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί αναβρασμός, καθώς πάνω από 10 βουλευτές (δεν αποκλείεται να είναι και 14) διαφωνούν με το σχέδιο νόμου. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου ορισμένοι να μεταπειστούν και έστω και την τελευταία στιγμή να υπερψηφίσουν. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αριθμεί συνολικά 32 βουλευτές, όποτε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εάν δεν υπερψηφίσει το 1/3 των βουλευτών, θα δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα.

Ένταση στην Ολομέλεια

Σε κάθε περίπτωση, χθες, η συνεδρίαση στην Ολομέλεια ξεκίνησε όχι μόνο με αρκετή ένταση, εξαιτίας των τριών ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, αλλά και της «μάχης» για τη Χριστιανοσύνη ανάμεσα στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι τόσο ο Κυριάκος Βελόπουλος, όσο και ο Δημήτρης Νατσιός και ο Βασίλης Στίγκας θεωρούν ότι η σημερινή ψηφοφορία είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να κερδίσουν ένα κομμάτι των δεξιών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένων των αντιδράσεων της Εκκλησίας αλλά και πολλών πολιτών, κυρίως της Περιφέρειας.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή κόντρα με τον Κ. Χήττα να υπογραμμίζει ότι παραβιάζεται το άρθρο 3 του Συντάγματος για την επικρατούσα θρησκεία και να τονίζει ότι η Νίκη δεν μιλά για την παραβίαση των συγκεκριμένων διατάξεων. «Γιατί αυτοί που μας το παίζουν καλοί Χριστιανοί δεν αναφέρονται στο άρθρο για την επικρατούσα θρησκεία μας;» είπε, με τον Γιώργο Αποστολάκη από τη «Νίκη» να ισχυρίζεται απευθυνόμενος προς τον κ. Χήττα ότι «κάποιος πρέπει να εξηγήσει ότι η αναφορά στην επικρατούσα Θρησκεία δεν απαγορεύει στην πολιτεία να ρυθμίζει διοικητικά θέματα. Κάνετε λαϊκισμό ακόμα και σε συνταγματικά ζητήματα. Γελάνε με όσα λέτε στην αίθουσα» και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η Νίκη μάλλον δεν είναι τόσο κοντά στο Χριστό όσο η Ελληνική Λύση.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση, παράλληλα, ξεχώρισε και η κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο και τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο ενώ το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει σήμερα εκ νέου, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάρουν τον λόγο.

υιοθεσίαομόφυλα ζευγάριαπολιτικός γάμοςΑντώνης Σαμαράςειδήσεις τώραΒουλήΛΟΑΤΚΙ