Πολιτική|17.02.2024 17:11

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Ινδία ο πρωθυπουργός - Ο σκοπός της επίσκεψης

Newsroom

Από τις 21 Φεβρουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει διήμερη κρατική επίσκεψη στην Ινδία. Στόχος της επίσκεψης η περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

 «Στρατηγική εταιρική σχέση»

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους της Ελλάδας στην Ινδία εδώ και 15 χρόνια, σύμφωνα με τα ινδικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το Hindu, κατά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, οι σχέσεις Ινδίας – Ελλάδας αναβαθμίστηκαν σε «στρατηγική εταιρική σχέση». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο κύριος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής στο διάλογο της Ραϊσίνα στο Νέο Δελχί. Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ανώτεροι αξιωματούχοι και υψηλόβαθμη επιχειρηματική αντιπροσωπεία.  

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη αναμένεται να ενισχύσει και να εμβαθύνει περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας», δήλωσε το ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί επίσης τη Βομβάη πριν επιστρέψει στην Αθήνα. «Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα έχουν διμερείς συνομιλίες και ο πρωθυπουργός Μόντι θα παραθέσει επίσης γεύμα προς τιμήν του επισκέπτη αξιωματούχου», ανέφερε το ινδικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι σχέσεις Ινδίας-Ελλάδας βασίζονται σε κοινές πολιτιστικές αξίες, δέσμευση για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, της ναυτιλίας, της ναυτιλίας και χαρακτηρίζονται από σύγκλιση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Οι δύο χώρες συνεργάζονται επίσης στενά σε διάφορα πολυμερή φόρουμ.

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΙνδία