Πολιτική|02.04.2019 08:36

Επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία: Πώς την υποδέχονται τα ΜΜΕ

Τίμος Φακαλής

Ιστορική χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ αλλά και πολιτικοί παράγοντες της Βόρειας Μακεδονίας την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα, µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών, µε τα Μέσα να κάνουν λόγο για «ευκαιρία αναβάθµισης των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να οικοδοµήσουν όσα χάθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια».

Η σηµερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αντιπροσωπείας αντιµετωπίζεται µε θετικό κλίµα, αφού όλοι περιµένουν να µάθουν τις συµφωνίες που θα υπογραφούν. Η κεντρική πλατεία των Σκοπίων ήταν γεµάτη χθες από κόσµο και κυρίως από παιδιά που γιόρταζαν την πρωταπριλιά.

«Πρέπει να κοιτάξουµε µπροστά και να επικεντρωθούµε σε όσα µας ενώνουν και όχι σε όσα µας χωρίζουν. Ζάεφ και Τσίπρας πρέπει να εµβαθύνουν στην οικονοµική συνεργασία των δύο χωρών, επιδιώκοντας τη σύναψη όσο το δυνατόν περισσότερων εµπορικών συµφωνιών» είπε ο βετεράνος διπλωµάτης Λιούπσο Αρσόφσκι στο «Εθνος» και προσέθεσε: «Η Βόρεια Μακεδονία είναι µια σηµαντική έξοδος στα Βαλκάνια για την Ελλάδα, και όχι µόνο. Δείτε τι γίνεται στην Τουρκία. Προβλήµατα και διαφορές έχουν όλες οι χώρες, όπως η Ρουµανία µε την Ουγγαρία, η Ρωσία µε την Ουκρανία. Τα βάζουν όµως στην άκρη και προχωρούν».

Σε δηλώσεις του ο πρώην πρέσβης της χώρας στο ΝΑΤΟ και πανεπιστηµιακός, Νάνο Ρούζιν, επισηµαίνει πως «οι κυβερνήσεις στα Σκόπια και στην Αθήνα δαπάνησαν ένα µεγάλο πολιτικό δάνειο, αλλά το µερίδιο είναι µια ολοκληρωµένη Μακεδονία, µια σταθερή και ανεπτυγµένη περιοχή». Τονίζει, επίσης, ότι η επίσκεψη έχει µεγάλη σηµασία και για την Ελλάδα. «Η δική µας ευθύνη είναι να ανταποκριθούµε στις δυνάµεις του εθνικισµού που ενισχύονται στον σηµερινό κόσµο και αποσκοπούν στο να µην επιστρέψουν στις σκοτεινές εποχές. Ο Τσίπρας είναι πεπεισµένος ότι στο µέλλον οι δύο χώρες θα είναι στρατηγικοί σύµµαχοι και εταίροι, και η επίσκεψη θα θέσει µόνο τα θεµέλια αυτής της συνεργασίας».

ΣκόπιαΒόρεια ΜακεδονίαΖόραν ΖάεφΑλέξης Τσίπρας