Πολιτική|19.02.2024 06:45

Αγρότες: Έτοιμοι για κάθοδο στην Αθήνα - Πώς απαντά η κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ραντεβού στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους δίνουν οι αγρότες, που ετοιμάζονται για το αυριανό συλλαλητήριο και ζητούν από την κυβέρνηση να ανοίξει το πλέγμα των μέτρων στήριξης. Την ίδια στιγμή το μήνυμα που εκπέμπεται εμφατικά από το Μαξίμου είναι πως έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια σε αυτή τη χρονική στιγμή και δεν υπάρχει δυνατότητα για πρόσθετες ανακοινώσεις. Τώρα στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των αγροτών μετά το συλλαλητήριο και αν μετά την αυριανή κάθοδο στην Αθήνα θα υπάρξει εκτόνωση των κινητοποιήσεων.

Πώς απαντά η κυβέρνηση στους αγρότες

Δεδομένο είναι πως στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν θέλουν να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τους αγρότες, καθώς είναι ένα κοινό με το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν μπορεί να ανοίξει και άλλο η βεντάλια των μέτρων καθώς διατηρείται «χώρος» για την στήριξη και άλλων ομάδων.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Στην πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτών αλλά και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας αναφέρθηκε στην εβδομαδιαία ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. « Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα και επεσήμανε πως «ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε». Μάλιστα στα μέτρα που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για την στήριξη των αγροτών αναμένεται να αναφερθεί και απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη που θα παραχωρήσει.

Ανοίγει η συζήτηση για το πετρέλαιο

Από την κυβέρνηση αυτό που τονίζεται είναι πως όσον αφορά στο πετρέλαιο θα ανοίξει η συζήτηση ώστε το 2025 να υπάρχει ένας μονιμότερος και δικαιότερος τρόπος επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ταυτόχρονα έμφαση δίνεται στο διάλογο που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κοινή αγροτική πολιτική, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά στις αυριανές κινητοποιήσεις των αγροτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε μεταξύ άλλων « έχει κάθε επαγγελματική ομάδα δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς να διαταράσσεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελεύθερη διέλευση των πολιτών». Στόχος είναι το συλλαλητήριο να γίνει ομαλά και να μην διαταραχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα.

Τι θα κάνει η Αστυνομία για τις κινητοποιήσεις

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συσκέψεις στα επιτελεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, με αντικείμενο τον τρόπο διαχείρισης της κίνησης των τρακτέρ στην πρωτεύουσα. Να σημειωθεί εδώ πως οι αγρότες θα φτάσουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, με λεωφορεία αλλά και με αυτοκίνητα και από την αστυνομία θα ληφθούν μια σειρά μέτρων προκειμένου να μην μπλοκάρουν κεντρικοί οδικοί άξονες.

Οι σκέψεις να υπάρξει «μπλόκο» στην είσοδο των τρακτέρ στην Αθήνα εγκαταλήφθηκαν, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργούσε ένα εκρηκτικό κλίμα κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν στην κυβέρνηση. Ωστόσο, στόχος είναι τα τρακτέρ και τα πούλμαν να κινηθούν συντεταγμένα και να σταθμεύσουν σε συγκεκριμένο χώρο.

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα

Να υπάρξει μια «καθαρή» περίοδος από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τις 9 Ιουνίου που θα γίνουν οι ευρωεκλογές θέλει η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει το κλείσιμο δύσκολων θεμάτων. Παράλληλα επιταχύνεται η ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων και μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο θα έχουν περάσει από την Βουλή οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες και οι διατάξεις για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι στη συνέχεια να δοθεί έμφαση σε μια θετική ατζέντα και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως οι «κραδασμοί» στο γαλάζιο στρατόπεδο που έχουν προκύψει από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα έχουν απορροφηθεί μέχρι τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα στόχος είναι το επόμενο διάστημα να μπει μπροστά και μια ατζέντα που θα μιλά σε ένα πιο παραδοσιακό ακροατήριο. Να σημειωθεί εδώ πως μέσα στο Μάιο θα παρουσιαστεί και το εθνικό δράσης για το δημογραφικό, που θα περιλαμβάνει και στοχευμένες κινήσεις για την ενίσχυση της οικογένειας.

ειδήσεις τώρασυλλαλητήριοτρακτέρΚυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνησημπλόκαπετρέλαιοαγρότες