Πολιτική|19.02.2024 21:57

ΣΥΡΙΖΑ: Διχασμένη η Π.Γ., έδωσε παράταση μιας ημέρας για τις κρίσιμες αποφάσεις – Το παρασκήνιο

Νίκος Σβέρκος

Όσοι ανέμεναν κάποιο τέλος, αίσιο ή άδοξο αναλόγως της διάθεσής τους, στο χθεσινό θρίλερ του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να περιμένουν ακόμα μια ημέρα. Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος αποφάσισαν χτες να δώσουν την ευκαιρία στον Στέφανο Κασσελάκη να συμμετάσχει εκ του σύνεγγυς σε νέα συνεδρίαση αύριο το απόγευμα, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τις διαδικασίες, αλλά και το μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η επιστολή που προκάλεσε αίσθηση

Η συνεδρίαση της Π.Γ. κράτησε έξι ώρες και τα είχε όλα: Την απουσία και την επιστολή Κασσελάκη που προκάλεσε εκνευρισμό, σκληρές εκφράσεις από μερίδα στελεχών, διαπραγματεύσεις για το τελικό κείμενο, αλλά και απαντήσεις του οργάνου προς τον πρόεδρο του κόμματος.

Το πρώτο κύμα δυσαρέσκειας ήρθε όταν τα μέλη του οργάνου συνειδητοποίησαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν επρόκειτο να συμμετάσχει με τηλεδιάσκεψη στην συνεδρίαση. Το δεύτερο, όταν έλαβαν την μακρά επιστολή με την οποία υπερασπιζόταν μέχρι κεραίας το ερωτηματολόγιο που απηύθυνε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν επιτίθετο μάλιστα στα 17 μέλη του οργάνου επειδή ζήτησαν τη συνεδρίαση για το ερωτηματολόγιο, αλλά και επειδή δεν έχουν ζητήσει σύγκληση του οργάνου για άλλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Παράλληλα έκανε λόγο για νέο καταστατικό συνέδριο που θα διοργανωθεί το προσεχές φθινόπωρο, έψεγε στελέχη για «διαρροές» τόσο από την Π.Γ. όσο και από το Προεδρείο της Κ.Ο., ενώ κατέληξε με νόημα πως «τα μέλη (και καμία “παράδοση”) μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτό ακριβώς το αίτημα: να τους ακούω».

Γεροβασίλη: «Η επιστολή επιστρέφεται»

Η αναφορά του σε «παράδοση» του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια Κασσελάκη ήταν ευθεία απάντηση στην ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία αναφέρθηκε στο κόμμα που «ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Όπως ήταν αναμενόμενο η επιστολή προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητικές αντιδράσεις σε σχεδόν τα μισά μέλη του οργάνου. Χαρακτηρίστηκε από πολλά στελέχη «προσβλητική», ενώ η Όλγα Γεροβασίλη, αφού ανέγνωσε αποσπάσματα της επιστολής, φέρεται να είπε πως η επιστολή «επιστρέφεται» στον συντάκτη της. Αντίστοιχος ήταν και ο αριθμός των στελεχών, ανάμεσά τους ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Ελένη Συμεωνίδου και ο Διονύσης Τεμπονέρας, που υποστήριξαν την άποψη πως πρέπει να συνεδριάσει άμεσα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ώστε να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις.

Από την άλλη μεριά στάθηκε σχεδόν ίσος αριθμός στελεχών που είχαν μεν υπογράψει το αίτημα για σύγκληση του οργάνου, ωστόσο κινούνταν με διάθεση να αποσυμπιεστεί η ένταση και να προχωρήσουν οι συνεδριακές διαδικασίες χωρίς εμπόδια. Σε αυτή την πλευρά, αν και με διαφορετικές προσεγγίσεις στάθηκαν στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης. Εξ ου και προωθήθηκε η ιδέα να συνεδριάσει ξανά το όργανο αύριο και να κληθεί ο Στέφανος Κασσελάκης να καταθέσει από κοντά τις απόψεις του άμα τη επιστροφή του στο Λονδίνο.

Η πρόταση αυτή υποστηρίχτηκε από τα μέλη του οργάνου και αποφασίστηκε να εκδοθεί ανακοίνωση σχετική με το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, που θα απαντούσε και στην επιστολή του.

Τα κρίσιμα σημεία της ανακοίνωσης της Π.Γ.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το κορυφαίο κομματικό όργανο απάντησε ευθέως σε αναφορές της επιστολής Κασσελάκη, αν και τόνοι στις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σχετικά πιο ήπιοι. «Δίνουμε το λόγο στα μέλη με τρόπο οργανωμένο. Για να αξιολογηθεί η δουλειά όλων μας» ανέφερε η Π.Γ. ενώ υπεραμύνθηκε της απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου απορρίπτοντας ουσιαστικά το δίλημμα «Αριστερά» ή «Κεντροαριστερά».

Παράλληλα τα μέλη της ΠΓ επισήμαναν πως «είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα», ενώ ξεκαθάριζαν πως «ο διάλογος μέσα στον προοδευτικό χώρο είναι αναγκαίος». Τέλος ουσιαστικά κάλεσαν τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να συμμετάσχουν στο συνέδριο, σημειώνοντας: «σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ».

ειδήσεις τώραΠολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑΌλγα ΓεροβασίληΣτέφανος Κασσελάκης