Πολιτική|20.02.2024 07:16

Ραντεβού στην Αθήνα δίνουν σήμερα οι αγρότες: «Φρένο» στη συζήτηση για νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Κάθοδο στην Αθήνα πραγματοποιούν σήμερα οι αγρότες, ζητώντας από την  κυβέρνηση να ανοίξει το πλέγμα των μέτρων στήριξης. Την ίδια στιγμή  πάντως από το Μαξίμου καθιστούν σαφές πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέα μέτρα και παραπέμπουν στην ευρωπαΐκή συζήτηση για την κοινή αγροτική πολιτική. «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ουσιαστικά από την κυβέρνηση καθιστούν σαφές πως σε αυτή την συγκυρία δεν υπάρχει δημοσιονομικός αέρας για άλλα μέτρα,  ωστόσο υπογραμμίζουν πως αναμένονται και ευρωπαϊκές αποφάσεις για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όταν πάει για διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα αναφερθεί στις διαδηλώσεις των αγροτών, στη συζήτηση που έχει ανοίξει για προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Πάντως σε συνέντευξή του στο star ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεχείρησε να δείξει πως δεν έχει κλείσει οριστικά η συζήτηση για την επόμενη μέρα, κάνοντας αναφορά σε δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα.  Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, υπογραμμίζοντας  πως δεν γίνεται προϊόν το οποίο να μην είναι ελληνικό να βαφτίζεται ως ελληνικό και με αυτόν τον τρόπο να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Επίσης είναι και το θέμα μιας μόνιμης φόρμουλας για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, κάτι πάντως που όπως έχει επισημάνει η κυβέρνηση πάει για το 2025.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «το πρόβλημα, ξέρετε, από το χωράφι στο ράφι το ακούω και το συζητώ με όλους τους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τι περιθώρια κέρδους έχουν οι μεσάζοντες σε σχέση με τους αγρότες. Δεν είναι απλό πρόβλημα, αν ήταν απλό σας διαβεβαιώνω ότι κάποιος θα το είχε ήδη λύσει».

Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως μετά το σημερινό συλλαλητήριο θα υπάρξει σταδιακά αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πάντως παρά τις πρώτες σκέψεις που υπήρχαν τελικά αποφασίστηκε να μην μπουν εμπόδια στην συντεταγμένη κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό να σημειώνει χαρακτηριστικά χθες  «στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν;». Προσέθεσε  πως «πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή».

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για την οικονομία

Μιλώντας στο star ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της ακρίβειας ανέφερε ότι είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες και κατά συνέπεια πρέπει να είναι η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα να περιοριστούν στο βαθμό που είναι εφικτό οι επιπτώσεις του πληθωρισμού.  Μεταξύ άλλων εστίασε σε μια σειρά πρωτοβουλιών (για παράδειγμα στους ελέγχους) αλλά και στα μέτρα στήριξης των πολιτών και εκτίμησε ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ.

Σε αυτή την χρονική  στιγμή από την κυβέρνηση δεν θέλουν να ανοίξουν την συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης, καθώς αναμένουν να δουν και τα επόμενα στοιχεία  για την πορεία της οικονομίας. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Κυριάκος Μητσοτάκη πως «αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία την οποία μπορώ να κάνω και διότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου στον δεύτερο μήνα του έτους να μπορώ να προεξοφλήσω ποια θα είναι η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτά που λέω».

Όχι σε ψηφοδέλτιο celebrities στις ευρωεκλογές

Από κόσκινο περνάνε στη Νέα Δημοκρατία οι υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν θα υπάρχουν celebrities αλλά ο στόχος είναι να επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα. Άλλωστε  στόχος είναι να μαρσάρουν οι κομματικές μηχανές για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

«Στα 50ά γενέθλια της ΝΔ δεν νοείται η μεγάλη μας παράταξη να πάει σε εθνική κάλπη χαλαρά. Θα πάμε συντεταγμένα, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα πάμε να μιλήσουμε για την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά κυρίως για την Ελλάδα στην Ευρώπη » σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε  εκδήλωση του Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Κυριάκος Μητσοτάκηςαγρότεςειδήσεις τώραΜέγαρο Μαξίμου