Πολιτική|20.02.2024 11:59

Θεοχαρόπουλος για ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι ευχάριστη η κατάσταση, ο Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίδρυσε νέο κόμμα

Newsroom

«Δεν θα κρυφτώ. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι ευχάριστη. Ενώ θα έπρεπε να ασχοληθούμε με τα κύρια προβλήματα της κοινωνίας, αυτό το οποίο συμβαίνει δεν βοηθά», σημείωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τις εξελίξεις στο κόμμα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι «χρειάζεται ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, ισχυρός προοδευτικός πόλος για τη χώρα και για αυτό κάνουμε το Συνέδριό μας. Στις ευρωεκλογές ο στόχος θα πρέπει να ξεκινά από το 17,8% που πήραμε στις τελευταίες εκλογές, δεν το συζητώ για τη δεύτερη θέση».

Αιφνιδιαστική ενέργεια το ερωτηματολόγιο

«Υπήρξε μια αιφνιδιαστική ενέργεια σε σχέση με το ερωτηματολόγιο. Ο ίδιος ο πρόεδρος χθες στην επιστολή του ανέφερε ότι αυτά τα θέματα δεν αφορούν το συνέδριο. Συνεπώς, άλλαξε μια ατζέντα και αντί για το αγροτικό συζητάμε για τον τίτλο και το σύμβολο. Στο χρονικό σημείο που έγινε αυτό και χωρίς ενημέρωση κανενός στελέχους και οργάνου του κόμματος δεν είναι σωστό. Η συζήτηση πρέπει να γίνεται οργανωμένη και το καταστατικό προβλέπει τον τρόπο που διεξάγονται τα δημοψηφίσματα για να γίνει συζήτηση μεταξύ των μελών», τόνισε αναφερόμενος στην κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη.

«Ο πρόεδρος εκλέχθηκε από τη βάση των μελών, το ίδιο και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας γιατί θέλαμε τα μέλη να έχουν τον κύριο λόγο σε όλες τις διαδικασίες», ανέφερε στη συνέχεια, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κ. Κασσελάκης έχει θέσει ως στόχο να κερδίσει τον Μητσοτάκη».

«Είναι λάθος και δεν πρέπει κανείς να ρίχνει νερό στον μύλο της εσωστρέφειας όπως έγινε με την επιστολή του προέδρου στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς δεν κινείται σε μια κατεύθυνση συνεννόησης, αλλά απλοποίησης και επίρριψης ευθυνών», ανέφερε.

Στη συνέχεια είπε ότι «ο κ. Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίδρυσε νέο κόμμα» και πως «όταν εκλέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης πρόεδρος δεν είπε θα καταργήσω τα όργανα».

«Για να πήραμε 17,8% κάτι δεν λειτουργούσε σωστά. Είναι σωστό να μην συνδέεται ούτε λίγο διαδικτυακά ο πρόεδρος στην Πολιτική Γραμματεία και να υπάρχουν επιστολές; Δεν είναι σωστή λειτουργία. Σωστή λειτουργία πρέπει να υπάρξει από εδώ και στο εξής με τα μέλη μπροστά. Εμείς δεν είμαστε ούτε αρχηγοκεντρικό κόμμα, ούτε κόμμα στελεχών, είμαστε κόμμα των μελών», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ζητά διευκρινήσεις για την επιστολή Κασσελάκη

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο ζητήματα. «Το ένα αφορά την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του κόμματος, διότι δεν μπορεί να υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υπάρξουν διευκρινήσεις και εξηγήσεις για την επιστολή που απεστάλη χθες στην Πολιτική Γραμματεία».

«Το ζήτημα είναι να πάμε σε ένα Συνέδριο που θα παράξει θέσεις. Δεν μπήκε κανένα ζήτημα στην Πολιτική Γραμματεία για αλλαγή προέδρου. Αυτό που υπάρχει είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας, υπήρχε συζήτηση για το αν πρέπει να γίνει και Κεντρική Επιτροπή πριν το Συνέδριο, αλλά δεν τέθηκε ζήτημα πρότασης μομφής», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ο κοινός τόπος στην Πολιτική Γραμματεία υπάρχει σε δύο σημεία: να συνεννοηθούμε για τη λειτουργία, την τήρηση του καταστατικού και να υπάρξουν σαφείς διευκρινίσεις σε σχέση με την επιστολή που εστάλη χθες. Πάντοτε παρακολουθώ τις μετρήσεις και θεωρώ αδιανόητη, ενώ πήραμε 17,8%, εκλέξαμε νέο πρόεδρο, κάναμε τόσες αλλαγές για να βελτιωθούν τα ποσοστά μας, αυτή την εικόνα το να παλεύουμε για τη δεύτερη θέση στις μετρήσεις δεν είναι μια καλή εικόνα και πρέπει πολιτικά να λυθούν αυτά τα ζητήματα», τόνισε.

«Τα ερωτήματα δεν είναι κακή ιδέα»

«Υπάρχει κίνδυνος αυτή τη στιγμή ο κόσμος να απογοητευτεί και περαιτέρω. Ενώ πρέπει να συζητήσουμε τα πολιτικά ζητήματα, όταν βάζουμε στην ατζέντα ξαφνικά ζητήματα συμβόλων, αλλάζει η κουβέντα», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «το κεντρικό ζήτημα δεν είναι αυτό καθ΄ αυτό το ερωτηματολόγιο. Το κεντρικό ζήτημα είναι αν θα τηρείται το καταστατικό, αν θα αποκατασταθεί ένας τρόπος λειτουργίας και κυρίως αν ισχύουν όσα έχουν ειπωθεί στις επιστολές».

«Ο ίδιος ο πρόεδρος είπε ότι αυτά δεν θα συζητηθούν στο Συνέδριο. Τα ερωτήματα δεν είναι κακή ιδέα, απλώς θεωρώ ότι το να συζητάμε σήμερα με πρωτοβουλία του προέδρου αυτά αντί για το αγροτικό, τα εργασιακά και την ακρίβεια δεν είναι σωστό», είπε.

«Αν πάμε καλά στις ευρωεκλογές ποιος θα το πιστωθεί ο πρόεδρος, αλλά αν δεν πάμε καλά θα το χρεωθεί κάποιος άλλος; Να μην έχουμε δύο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν υπάρχει ούτε ένας στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που να μην έχει στόχο έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές», σημείωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στέφανος ΚασσελάκηςΘανάσης ΘεοχαρόπουλοςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΕυρωεκλογές