Πολιτική|02.04.2019 11:50

Mπαλάκι οι ευθύνες για τα δάνεια των κοµµάτων

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Προσπάθεια αντιπερισπασµού και αλλαγής ατζέντας, προκειµένου να µη δοθούν απαντήσεις για τα ανεξόφλητα δάνεια, καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε Νέα Δηµοκρατία και ΚΙΝΑΛ. «Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ καλούνται εκ νέου να απαντήσουν: Πόσα ακριβώς χρωστάνε στις τράπεζες, πότε και πώς σκοπεύουν να τα αποπληρώσουν;» επισηµαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του κόµµατος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σηµειώνει παράλληλα πως «καταλαβαίνουµε ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας των ποινικών διώξεων για τα θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ». Το κυβερνών κόµµα, σχολιάζοντας εµµέσως δηµοσιεύµατα του Τύπου για την υπόθεση Πετσίτη, αναφέρει πως Ν∆ και ΠΑΣΟΚ «µετά τους ισχυρισµούς τους περί “σκευωρίας” και της έµµεσης επίθεσής τους στη ∆ικαιοσύνη, επιδίδονται σε µια απέλπιδα επιχείρηση αντιπερισπασµού, µε στόχο να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για τα εκατοντάδες εκατοµµύρια δανεικά και αγύριστα που τους δόθηκαν από τις τράπεζες».

«Απόλυτη συνέπεια»

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται τόσο στις ανακοινώσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας όσο και στη δήλωση του διευθυντή του ΚΙΝΑΛ Νίκου Σαλαγιάννη σχετικά µε υπερδανεισµό του κυβερνώντος κόµµατος. Σηµειώνει χαρακτηριστικά πως «στην προσπάθειά τους να θολώσουν τη συζήτηση, έχουν το θράσος να πιάνουν στο στόµα τους τον ΣΥΡΙΖΑ και τον δικό του τραπεζικό δανεισµό».

Διευκρινίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις, αποπληρώνει κανονικά το δάνειο και τους τόκους του. Κανένα κούρεµα του δανείου του δεν υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί επακριβώς τη συµφωνία µε την τράπεζα και µάλιστα καταβάλλει µεγαλύτερα ποσά από τα προβλεπόµενα». Μάλιστα, παραθέτοντας αριθµητικά δεδοµένα, δηλώνει πως «το οφειλόµενο ποσό στην ΕΤΕ στις 31/12/2018 ήταν 3,85 εκατοµµύρια ευρώ, στο τέλος του 2019 η οφειλή θα είναι 2,2 εκατ. ευρώ», ενώ «στο πρώτο εξάµηνο του 2021 θα εξοφληθεί ολοσχερώς το δάνειο».

Για θράσος έκανε λόγο το Μαξίµου, µε αφορµή την αναφορά του ΚΙΝΑΛ στον δανεισµό του κυβερνώντος κόµµατος

Στον δηµόσιο διάλογο έκανε παρέµβαση και ο Αντώνης Μπαλωµενάκης, που θήτευσε πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κοµµάτων µετά την υπουργοποίηση του αρχικού της προέδρου Σωκράτη Φάµελλου. Χαρακτήρισε «µέγα ψέµα» τον ισχυρισµό της Νέας ∆ηµοκρατίας ότι η εξεταστική θεώρησε νόµιµα τα δάνεια του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη o Αντώνης Μπαλωµενάκης είπε πως «είχαµε πει το αντίθετο, ότι προκύπτουν ευθύνες ποινικές και για τους ταµίες των κοµµάτων».

Πρόσθεσε, µάλιστα, ότι πρέπει να εξεταστεί και «η ηθική αυτουργία των επικεφαλής των κοµµάτων», αφού πρόκειται για «µια διάσταση που δεν έχει δοθεί προς το παρόν». Υπενθύµισε, δε, πως η υπόθεση των δανείων «ανασύρθηκε το 2017 ύστερα από προσωπική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης ∆ηµητρίου», και αυτό παρότι «είχε ψηφιστεί νόµος το 2013, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαµαρά, που προέβλεπε απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη για τα τραπεζικά στελέχη που ενέκριναν δάνεια για κοινωφελή ιδρύµατα και κόµµατα».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης τόνισε πως «όλη η Ελλάδα ξέρει ότι τα κόµµατα της Ν∆ και του ΠΑΣΟΚ χρωστάνε έκαστο δανεικά κι αγύριστα που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, γιατί έπαιρναν δάνεια µε εγγυήσεις “αέρα” τις επιδοτήσεις που θα τους έδινε το κράτος στα προσεχή 15 χρόνια, µε τη βεβαιότητα ότι θα παίρνουν 40%- 45% το κάθε κόµµα».

Νέα Δημοκρατίαδάνεια κομμάτωνΠΑΣΟΚ