Πολιτική|20.02.2024 22:42

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ σε Κασσελάκη: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή, θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές

Νίκος Σβέρκος

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς η απόσταση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τα στελέχη του κόμματος έχει πλέον μετατραπεί σε χάσμα.

Αντιδράσεις

Η πρόκληση του Στέφανου Κασσελάκη προς τα στελέχη να πουν ανοικτά αν τον εμπιστεύονται, καθώς το αίτημα του να μην υπάρχει «μόνιμη αμφισβήτηση» μέχρι τις εθνικές εκλογές, ξεσήκωσε αντιδράσεις από μερίδα μελών του οργάνου. Κάποια από αυτά φέρονται να του απάντησαν πως «εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή». Αλλά στελέχη φέρονται να του είπαν ευθέως πως «θα κριθείς και εσύ στις ευρωεκλογές». Οι επισημάνσεις αυτές δείχνουν πως η σύγκρουση καλά κρατεί και πως οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άλλαξέ τα όλα, δε σημαίνει, διέλυσε τα όλα»

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο Διονύσης Τεμπονέρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Άλλαξέ τα όλα, δε σημαίνει, διέλυσε τα όλα». Επεσήμανε δε πως «είμαστε αριστεροί και δεν εκβιαζόμαστε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρίζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν ασέβεια προς τον Αλέξη Τσίπρα και στους χιλιάδες ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία για να μείνει ζωντανό και να εξελιχθεί ένα πολιτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στη θετική εμπειρία του παρελθόντος, σε αριστερή-προοδευτική κατεύθυνση», είπε ανάμεσα σε άλλα  ο κ. Τεμπονέρας και συνέχισε: «Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση και να κατακτήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο απευκταίο σενάριο, που το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών δεν είναι καλό, όλοι θα έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης για την ήττα, όμως οι επιλογές και οι παραλείψεις, αφορούν πρώτα από όλους τον ίδιο τον Πρόεδρο».

Καταλήγοντας, ο κ. Τεμπονέρας σημείωσε: «Δεν συναινώ στην  de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».

«Αν δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ ανανέωση της εντολής των μελών»

Ο κ. Κασσελάκης, κατά πληροφορίες σημείωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία». Κατά τις ίδιες πηγές διαμήνυσε πως θα κάνει προτάσεις για καταστατικές αλλαγές. «Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης», σημείωσε.

«Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω. Ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και της εντολής των μελών», σημείωσε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ζήτησε «να πάμε σε εθνικές εκλογές χωρίς τη μόνιμη αμφισβήτηση».

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε κατά τις ίδιες πηγές πως «σέβομαι τα όργανα. Είμαι συλλογικός. Και τα σέβομαι παρότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές». «Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία;», φέρεται να διερωτήθηκε και συνέχισε: «Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα, εδώ που είμαστε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια» φέρεται να είπε παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πυρά κατά ΜΜΕ από Κασσελάκη

Νωρίτερα, κατά την άφιξη του στην Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης στράφηκε κατά μερίδας ΜΜΕ, κατηγορώντας τα για «ψέματα» και «προπαγάνδα», ενώ διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει «και θα το δείτε».

«Διαβάζω να λένε ‘χωριστά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης στο Σύνταγμα, ανέβηκε σε τρακτέρ'. Πόσο ψέμα μπορεί να είναι αυτό, χωριστά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήμουν εκεί μαζί τους. Επιτέλους αυτή η προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τελειώνει. Από όλα τα μίντια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και αυτό θα το δείτε πολύ σύντομα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης.

ΕυρωεκλογέςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΠολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑσυνεδρίαση