Πολιτική|02.04.2019 13:51

Όταν στο μακρινό 1994 ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν άκουσε το μήνυμα...

Αντώνης Γκιόκας

Το µακρινό 1994 o συνοµιλητής µου είχε επισκεφθεί µε την ιδιότητα του δηµοσιογράφου τα Σκόπια, µε σκοπό να πάρει συνέντευξη από τον τότε υπουργό Οικονοµικών του γειτονικού κράτους. Οταν η συνέντευξη τελείωσε, και αφού είχε αναπτυχθεί µια σχετική οικειότητα ανάµεσα στους δύο άνδρες, ο υπουργός ζήτησε από τον Ελληνα δηµοσιογράφο να µεταφέρει ένα µήνυµα στον Ελληνα οµόλογό του εκείνη την εποχή, τον Γιάννο Παπαντωνίου.

«Εµείς δεν θέλουµε να µας αγοράσουν ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Γερµανία ούτε η Τουρκία. Εµείς θέλουµε να έρθουν εδώ να επενδύσουν οι Ελληνες. Θα υπάρξουν µοναδικές ευκαιρίες. Αυτό θέλω να µεταφέρεις».

Ετσι έκανε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας µας. Μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα, πήγε στο γραφείο ενός άλλου υπουργού και µετέφερε το µήνυµα του Σκοπιανού υπουργού Οικονοµικών. Εκείνος σήκωσε αµέσως το πορτοκαλί υπουργικό τηλέφωνο και επικοινώνησε µε τον Γιάννο. Το τι ακολούθησε µη µε ρωτάτε, τα ξέρετε. Είναι, όµως, ένα παράδειγµα για το πόσο κοντόφθαλµα σκέφτεται η πολιτική ηγεσία της χώρας και πόσο µεγάλη ευκαιρία χάθηκε, ώστε να ηγεµονεύσουν το ελληνικό κεφάλαιο και η επιρροή της χώρας µας στα Βαλκάνια...

Βόρεια ΜακεδονίαΓιάννος ΠαπαντωνίουΒαλκάνια