Πολιτική|21.02.2024 16:40

Βουλή: Άγρια κόντρα Φλωρίδη – Φάμελλου για τους νέους ποινικούς κώδικες

Αλέξανδρος Διαμάντης

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη. Νωρίτερα ο κ. Φλωρίδης είχε έντονη αντιπαράθεση και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

Στα ύψη η αντιπαράθεση

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κυβέρνηση αδικίας και μάλιστα αναφερόμενος στους νέους Ποινικούς Κώδικες, τους χαρακτήρισε ως ένα «γονατοφράφημα».  «Η κυβέρνηση φέρνει μια εκτεταμένη αλλαγή στον ποινικό κώδικα και την ποινική δικονομία, πρόκειται για αποσπασματικές ρυθμίσεις που καλούνται να υπηρετήσουν τις σκοπιμότητες του κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το που έγινε κυβέρνηση έφερε την αποφυλάκιση του βαρέως εκγλήματος, τον Απρίλιο του 2015. «Το δεύτερο ήταν το κλείσιμο των τραπεζών και η διάλυση κοινωνίας. Το πρώτο άρθρο που φέρατε το 2015 ενώ περίμενε άλλα ο κόσμος. Ο νόμος Παρασκευόπουλου, Απρίλιος 2015 όπου οι ποινές φυλάκισης που είχαν επιβληθεί 1080 μέρες έγιναν 108, τα κακουργήματα μέχρι 10 χρόνια, 120 μήνες, έγιναν 24, χαρίστηκαν 100 μήνες. Η κάθειρξη που ήταν 25 χρόνια, την πήγατε στα 8. Το αποτέλεσμα ήταν επειδή δεν αξιολογήσατε ότι άντε οδηγήστε σε αποσυμφόρηση που είχαν χαμηλές ποινές αλλά βγάλατε έξω δολοφόνους, ληστές, βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών, χωρίς κριτήριο», είπε κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ψέγει την κυβέρνηση επειδή αυξάνονται τα όρια κάθειρξης από τα 15 στα 20 χρόνια. «Γιατί οι βιαστές ανηλίκων πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή παραπάνω για να βρίσκουν δικαίωση τα θύματα», απάντησε ο ίδιος.

«Δικαιοσύνη της οικογενειοκρατίας»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκανε λόγο για «δικαιοσύνη της οικογενειοκρατίας». «Έχουμε ζωντανό παράδειγμα στη Βουλή. Η γυναίκα του, η αδερφή του είναι εισαγγελείς και δικαστές, δεν τα ξέρουμε αυτά; Για ποια δικαιοσύνη μιλάμε; Για ποια δικαιοσύνη», είπε. «Δεν είναι στιγμή για τέτοιες αναφορές», απάντησε ο κ. Φλωρίδης, επισημαίνοντας ότι η από τύχη δεν έσκασε η βόμβα στο εφετείο Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, το θερμόμετρο πήγε στο κόκκινο όταν ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στην εξεταστική για τα Τέμπη: «Για εμάς το αίμα ακόμα είναι ζεστό, εμείς τα εγκλήματά σας δεν θα τα ξεπλύνουμε, όλοι οι υπαίτιοι θα πάνε φυλακή».

Απαντώντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι το βασικό είναι να ξεκινήσει η δίκη. «Η κυβέρνηση εισηγείται με το νομοσχέδιο σε κάποιες περιπτώσεις όπως ατυχήματα αυτά, να καταργηθεί ενδιάμεση διαδικασία, δηλαδή έκδοση βουλευμάτων ώστε να γίνει δίκη μετά την ανάκριση. Αυτή τη διάταξη το κόμμα σας την καταψηφίζει. Εδώ είναι η υποκρισία σας»

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΠοινικός ΚώδικαςΣωκράτης ΦάμελλοςΓιώργος Φλωρίδης