Πολιτική|23.02.2024 07:19

Ποια θέματα «ζορίζουν» την κυβέρνηση: Το αγροτικό μέτωπο, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και τα δημοσκοπικά μηνύματα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Την προσπάθεια να κλείσει ανοικτά μέτωπα συνεχίζει η κυβέρνηση, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε να αντιμετωπίσει την … έξοδο των τρακτέρ αλλά και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό διατηρείται και μεγάλη είναι η ψαλίδα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο πως το 60% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis επιμένει πως τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση.

Η ακρίβεια παραμένει βέβαια το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών, ενώ ενδιαφέρον έχει και το υψηλό ποσοστό των πολιτών που στηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Με βάση τη δημοσκόπηση της Μetron Analysis το 82% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τα αιτήματα των αγροτών, ενώ να σημειωθεί πως το 62% συμφωνεί και με τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες παραμένουν με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ, ενώ η επόμενη μεγάλη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα δοθεί στις 26 Φεβρουαρίου. Την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ και αναμένονται νέες κινητοποιήσεις των αγροτών.  Στο μεταξύ μένει να κλειδώσει και η ημερομηνία, που θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες της Θεσσαλίας

Την ίδια στιγμή οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο,  που προβλέπει την λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Να σημειωθεί εδώ πως για το συγκεκριμένο θέμα η κοινή γνώμη φαίνεται πως παραμένει σε ένα βαθμό διχασμένη, καθώς σύμφωνα με την Metron Analysis το 51% δηλώνει υπέρ και το 45% κατά (οι πλέον αρνητικές είναι οι νεότερες ηλικίες).

Από την κυβέρνηση σημειώνουν  πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν λείπουν και οι πολιτικές κόντρες μετά και την απόφαση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ να μην υπερψηφίσει. Ενδεικτική ήταν χθες  η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος σημείωσε «ο, κ. Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού. Και, ξέρετε, είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που κάποιος, επειδή δεν θέλει κάτι, ψάχνει να βρει τη μία μετά την άλλη, τις πιο «ασόβαρες» θεωρώ, δικαιολογίες για να μην υπερψηφίσει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο»

Πως «διαβάζουν» στην κυβέρνηση  τις πολιτικές εξελίξεις

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας δεν περνά απαρατήρητο πως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis επτά στους δέκα πολίτες λένε πως έχουν μάλλον αρνητικές εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης σε θέματα όπως η αντιμετώπιση του πληθωρισμού  αλλά και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Και δεδομένο είναι πως στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές όλο το βάρος θα δοθεί στη μάχη για την τιθάσευση των τιμών αλλά και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Πάντως το καθαρό «γαλάζιο» προβάδισμα διατηρείται, ενώ με μεγάλη διαφορά στη δημοσκόπηση της Metron Analysis προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός (40%). Παράλληλα πάντως κόμματα  που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας - όπως η Ελληνική Λύση - «τσιμπάνε» δημοσκοπικά στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Επομένως το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί από την Πειραιώς η προσπάθεια να συσπειρωθεί ένα παραδοσιακό ακροατήριο  του κόμματος και να μην υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας.

ιδιωτικά πανεπιστήμιαΠΑΣΟΚαγρότεςειδήσεις τώραφοιτητέςακρίβειαΝέα Δημοκρατία