Πολιτική|24.02.2024 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Άγριο παρασκήνιο για την μονομαχία - Ζυγίζουν το «αλλαγές παντού» του Κασσελάκη

Νίκος Σβέρκος

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ξημέρωσε με τα κάθε λογής εσωκομματικά επιτελεία να αναζητούν πορεία για τις επόμενες εκλογές για την προεδρία του κόμματος. Είχαν προηγηθεί πλείστες συνεδριάσεις, ενώ κορυφαία στελέχη αναμένεται να ζυγίσουν τις εξελίξεις ανάλογα με το εάν θα παρέμβει ξανά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Όλγα Γεροβασίλη στο κατώφλι της υποψηφιότητας

Το μεσημέρι της Παρασκευής μίλησε ενώπιον του συνεδρίου ο Διονύσης Τεμπονέρας, που σενάρια τον έφεραν να εξετάζει σοβαρά να θέσει υποψηφιότητα. Ο ίδιος όμως γνωστοποίησε πως δεν έχει τέτοια πρόθεση, αλλά επιθυμεί να συμβάλει στην ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από την θέση του στρατιώτη. Έτσι επιβεβαιώθηκαν όσοι εντός ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν σε συνεννόηση τις δυνάμεις που ασκούν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να υπάρξει μια και μόνο υποψηφιότητα απέναντί του.

Παράλληλα σενάρια έφεραν την Όλγα Γεροβασίλη να κατέρχεται ως υποψήφια για την προεδρία, έχοντας την στήριξη πολλών στελεχών της ηγεσίας, αλλά και τις «ευλογίες» του Αλέξη Τσίπρα. Από τη στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμμελος φάνηκε να μην δείχνει ενδιαφέρον για την κούρσα, η αντιπρόεδρος της Βουλής προκρίνεται ως η μοναδική υποψήφια με κυβερνητικό παρελθόν και ιστορικό βάρος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει εκτός απροόπτου την υποψηφιότητά της το Σάββατο το απόγευμα κατά την τοποθέτησή της στο συνέδριο.

Καταλύτης μια νέα παρέμβαση Τσίπρα

Όσοι γνωρίζουν καλά το εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι το πού θα γείρει η πλάστιγγα ανάμεσα στους Κασσελάκη και Γεροβασίλη θα επηρεαστεί από την στάση του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο αυτό δεν αφορά μόνο τους εν δυνάμει ψηφοφόρους της εσωκομματικής διαδικασίας, αλλά και ορισμένα κορυφαία στελέχη, όπως τον Νίκο Παππά, που δείχνει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και αναμένεται να καθορίσει τη στάση του αναλόγως των εξελίξεων. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς συμμετείχε το βράδυ της Παρασκευής σε συνάντηση με στελέχη που υποστηρίζαν την υποψηφιότητα της κ. Γεροβασίλη και φάνηκε θετικός ως προς αυτή την προοπτική.

Άλλωστε αν ο Αλέξης Τσίπρας στηρίξει ανοικτά την Όλγα Γεροβασίλη τότε η εναντίωση στον ιστορικό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ θα μοιάζει με εσωκομματική αυτοκτονία. Πιθανόν όμως, σημαντικά στελέχη να αποσυρθούν από την πρώτη γραμμή και να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τα πράγματα από την ασφάλεια του παρασκηνίου.

Στο τραπέζι οι θέσεις του κομματικού «ανασχηματισμού»

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, φαίνεται έτοιμος να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων που έχει με κορυφαία στελέχη, όλες τις θέσεις ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου του ότι επαναλαμβάνει μονότονα πως εξελέγη με εντολή «να τα αλλάξει όλα», θεωρείται βέβαιο πως εάν επανεκλεγεί, θα προχωρήσει σε πλήρη «ανασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένης της σύγκρουσης που θα μαίνεται τις επόμενες εβδομάδες, δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν εάν ο Στέφανος Κασσελάκης αλλάξει ακόμα και τον πρόεδρο της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ερώτημα είναι εάν οι φιλοδοξίες ορισμένων στελεχών ακόμα και για την κατάληψη της κορυφαίας θέσης στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα δράσουν καταλυτικά και θα τα αναγκάσουν να διαλέξουν το στρατόπεδο Κασσελάκη, εμφανώς ή στο παρασκήνιο.

Ερωτηματικό παραμένει, πάντως, και η στάση που θα κρατήσει ο Παύλος Πολάκης, που στήριξε αναφανδόν τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά πλέον τους χωρίζει απόσταση λόγω της απουσίας του πρώτου από την ψηφοφορία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ο Κρητικός βουλευτής φαίνεται να βρίσκεται σε σταυροδρόμι, καθώς γνωρίζει ότι κανένας από τους δυο υποψηφίους δεν τον «αγκαλιάζει» πια.

Νίκος ΠαππάςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώρασυνέδριο ΣΥΡΙΖΑΌλγα Γεροβασίλη