Πολιτική|24.02.2024 10:10

Οργιώδες παρασκήνιο στον ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση για αναβολή εκλογών και οι κινήσεις της Γεροβασίλη

Νίκος Σβέρκος

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς τη σημερινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου αναμένεται να δοθούν οι οριστικές απαντήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές και τις υποψηφιότητες που θα βρεθούν απέναντι από τον Στέφανο Κασσελάκη στην κούρσα για την προεδρία του κόμματος. Πλέον τα σενάρια είναι πολλά, ενώ κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσουν επίσημη πρόταση αναβολής της εκλογής Προέδρου μέχρι τις ευρωεκλογές. 

Χωρίς κάλπες

Σημειώνεται ότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε εκτεταμένες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να αποτρέψουν την προοπτική νέων εκλογών πριν από τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Το επιχείρημα που προβάλλουν είναι πως απομένει ελάχιστος χρόνος μέχρι τις κάλπες του Ιουνίου, ότι τα στενά χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν περαιτέρω εσωστρέφεια και πως ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη πρόεδρος μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. 

Η πρωτοβουλία αυτή κινήθηκε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησαν ουδέτερη στάση με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και πρόταση προς τον κ. Κασσελάκη και την κ. Γεροβασίλη για υποχώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος της Βουλής παροτρύνθηκε να μην υποβάλει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παροτρύνθηκε να αγκαλιάσει και να ενσωματώσει όλες τις προτάσεις που κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη στο τελικό κείμενο του συνεδρίου. Η πρόταση αυτή θέλει τις εκλογές, ουσιαστικά να αναβάλλονται μέχρι και τις ευρωεκλογές

Τα στελέχη που θα στηρίξουν την πρόταση για αναβολή των εκλογών επισημαίνουν με νόημα την φράση του Στέφανου Κασσελάκη «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» λέγοντας: «Ο Κασσελάκης δεν ήθελε να πάει σε εκλογές. Αν όμως η αμφισβήτηση φτάνει σε επίπεδο άλλης υποψηφιότητας, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Ωστόσο, άλλα στελέχη, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρόταση για αναβολή, σημειώνουν με νόημα ότι ο κ. Κασσελάκης ζήτησε εκλογές ανεξαρτήτως άλλης υποψηφιότητας. «Η φράση "προσφεύγω στις ρίζες μου, στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ" είναι ενδεικτική των προθέσεών του», έλεγαν αργά το βράδυ της Παρασκευής. 

Την ίδια ώρα πάντως η Όλγα Γεροβασίλη έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες επαφές για την υποστήριξή της ενώ φαίνεται να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα και να συζητάνε τον τρόπο με τον οποίο ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης θα δηλώσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητά της. 

Τα πρόσωπα «κλειδιά»

Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Παππάς παίζει κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει αναποφάσιστος, παγιδευμένος σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Από την άλλη πλευρά, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από τον Στέφανο Κασελάκη - εμφανές από την απουσία του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις παρατεταμένες απειλές για κυρώσεις εναντίον του - δεν έχει ακόμη δηλώσει δημοσίως τη στάση του για την επικείμενη αναμέτρηση. Ο Κρητικός βουλευτής αποφεύγει να πάρει ακόμα καθαρή θέση ενώ υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε στηρίξει από την πρώτη Κυριακή τον Στέφανο Κασσελάκη.

Κατά της εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ ο Φάμελλος

Κατά της εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τάσσεται ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος επιβεβαίωσε ότι μία τέτοια διαδικασία είναι πιθανή.

«Συζητάμε ξανά για μια πιθανή εκλογή προέδρου και λέω πιθανή γιατί και δεν είμαι σίγουρος και δε θα ήθελα να ξαναμπλέξουμε σε αυτή την ιστορία, γιατί έχουμε ευρωεκλογές μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Κόκκινο».

ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024Όλγα ΓεροβασίληΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα