Πολιτική|24.02.2024 11:00

Ο «Κόσμος» ανοίγεται στον… κόσμο

Newsroom

Ανέβασαν στροφές την εβδομάδα που πέρασε, ο Πέτρος Κόκκαλης και η πολιτική κίνηση «Κόσμος».

Όπως είχε προαναγγελθεί στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου, ο «Κόσμος» ανοίγεται στον… κόσμο, μέσα από μια τριπλέτα παρεμβάσεων:

  • Κεντρικές πολιτικές κινήσεις πίεσης προς την κυβέρνηση.
  • Κατάθεση προγραμματικών προτάσεων.
  • Διάλογος με τους πολίτες.

Συνάντηση με την Μετσόλα

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Πέτρος Κόκκαλης με την επιστολή που απέστειλε στην Ρομπέρτα Μετσόλα, πέτυχε να αλλάξει το πρόγραμμα της επίσκεψής της ώστε η πρόεδρος του ΕΚ να συναντηθεί με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, προκειμένου να ακούσει τις θέσεις τους για τις συνεχείς παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Για μια ακόμα φορά ο Πέτρος Κόκκαλης έδειξε στην πράξη τι σημαίνει μια ελληνική παρουσία με κύρος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επιπλέον, έδειξε γιατί έχει σημασία για την υπεράσπιση της δημοκρατίας το ποιος θα εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πολιτική πρόταση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις 

Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Πέτρος Κόκκαλης κατέθεσε μια συνολική πολιτική πρόταση που διαφοροποιήθηκε από την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Δεν έμεινε δηλαδή στην (αναγκαία) έκφραση αλληλεγγύης στους αγρότες με την παρουσία του στα κινητοποιήσεις τους, καθώς και στην (δικαιολογημένη) σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Έκανε ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας ένα συνολικό σχέδιο για το πώς η εφαρμογή πράσινων πρακτικών μπορεί να δώσεις διέξοδο στους αγρότες και να μετατρέψει την Ελλάδα σε πρωτοπόρα χώρα στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Ο Πέτρος Κόκκαλης επισήμανε: «Το ζήτημα είναι  η προστασία του αγροτικού εισοδήματος από τις άδικες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου, από την άδικη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, από την ανεπάρκεια  του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και κυρίως προστασία από την αισχροκέρδεια  των ολιγοπωλίων, τόσο στις τιμές των αγροτικών εισροών (ενέργεια, λιπάσματα, εδαφοπροστατευτικά, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κλπ), όσο και εκείνες των εκροών, δηλαδή στην εγγύηση της τιμής πώλησης στο χωράφι πάνω τουλάχιστον από το κόστος παραγωγής».

Περιοδεία σε γειτονιές 

Παράλληλα, ο Πέτρος Κόκκαλης περιόδευσε στις γειτονιές της Νίκαιας, του Κορυδαλλού και της Δραπετσώνας, συνομιλώντας με τους πολίτες για τα προβλήματα της καθημερινότητας, με προεξάρχουσα την ακρίβεια,  την πολιτική πρόταση του «Κόσμου», και τον… Ολυμπιακό. Στον Πειραιά ο έγινε και η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση του νέου κόμματος, στην οποία ο Πέτρος Κόκκαλης εξήγησε ότι η αυτόνομη πολιτική παρουσία της οικολογίας συνιστά ώριμο αίτημα των καιρών και μπορεί να πυροδοτήσει την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Το σχόλιο του Κόκκαλη για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Κόκκαλης δηλώνει ότι αυτές δικαίωσαν  απολύτως την επιλογή το να αποχωρήσει από τις τάξεις του. Μιλώντας με συνεργάτες του, τόνισε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως είναι σήμερα, δεν υπάρχει απλώς πολύ σοβαρή πολιτική διαφωνία, αλλά χάσμα σε ό,τι αφορά την αντίληψη για το ήθος και τη σοβαρότητα που είναι αναγκαία στην πολιτική. Ωστόσο, ο Πέτρος Κόκκαλης επιμένει ότι ο «Κόσμος» μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στην ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Πέτρος Κόκκαληςειδήσεις τώρακόσμοςΣΥΡΙΖΑ