Πολιτική|27.02.2024 06:57

Τι λέει η ΝΔ για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ - Γιατί εξαπολύουν βέλη προς ΠΑΣΟΚ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το πολιτικό τοπίο «διαβάζουν» στην κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζονται για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν την καθαρή γαλάζια υπεροχή και να μην υπάρξουν… εκπλήξεις. Στις επερχόμενες ευρωεκλογές στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να πιάσουν τουλάχιστον το ποσοστό του 2019 δηλαδή το 33,12%, ωστόσο αναγνωρίζουν πως πολιτική σημασία έχει και η διαφορά που θα υπάρξει από τα άλλα κόμματα.

Όπως λοιπόν είναι φυσικό στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα στον χώρο της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ η κεντρική γραμμή είναι πως δεν σχολιάζουν τα όσα λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό άλλων κομμάτων. Ωστόσο, γαλάζια στελέχη αιχμηρά σημειώνουν πως «καθένας όπως έστρωσε θα κοιμηθεί».

Παράλληλα, τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως: όλο αυτό το οποίο βλέπουμε, είναι αποτέλεσμα όλων όσων έγιναν στη χώρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ και όταν ήταν αντιπολίτευση και όταν έγινε κυβέρνηση κι όταν, στη συνέχεια, έγινε ξανά αξιωματική αντιπολίτευση. «Άρα, δεν εκπλήσσει κανέναν αυτή η κατάσταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνουν πως η εικόνα μιλάει από μόνη της.

«Πυρά» προς Ανδρουλάκη

Την ίδια στιγμή, από την κυβέρνηση εξαπολύουν πυρά προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, με αφορμή την στάση που τηρεί όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηριστικά σημειώνουν πως το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να κοιτάξει προς το μέλλον αλλά επέλεξε να υιοθετήσει «έναν παρωχημένο λόγο άνευ επιχειρηματολογίας».

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι με τη στάση της η Χαριλάου Τρικούπη απομακρύνεται από ένα μετριοπαθές κεντρώο ακροατήριο, που τάσσεται υπέρ των προωθούμενων αλλαγών. Δεν περνά επίσης απαρατήρητο το ό,τι το θέμα έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Στην κυβέρνηση τώρα περιμένουν να δουν τις δημοσκοπήσεις το επόμενο διάστημα για να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το πως διαμορφώνεται το τοπίο στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε αναγνωρίζουν πως στη… μάχη των πολιτικών εντυπώσεων δεν έχει μόνο σημασία το ποσοστό που θα πάρει η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη αλλά και η διαφορά που θα υπάρχει από το δεύτερο κόμμα.

Με αφήγημα σταθερότητας στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές από τη Νέα Δημοκρατία θα τονίζεται εκ νέου η ανάγκη να σταλεί από τους πολίτες καθαρό μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Η ανάγκη για σταθερότητα θα προτάσσεται - όπως άλλωστε είχε γίνει και στις εθνικές εκλογές- και θα υπογραμμίζεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ψήφο διαμαρτυρίας. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως «την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη συμμαχία μεταξύ των δυνάμεων της μετριοπάθειας απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού».

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές από το γαλάζιο στρατόπεδο το ερώτημα που θα θέτουν προς τους πολίτες είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα μια σειρά κρίσιμων γεγονότων. Και θα υπενθυμίζουν όσα έχει κάνει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια σε τομείς όπως η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα κ.α.

Παράλληλα, θα τονίζεται η ανάγκη να προχωρήσει αυτό που ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει ως «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» και θα δίνεται έμφαση σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τους τομείς της παιδείας, της υγείας και γενικότερα της καθημερινότητας των πολιτών.

ΠΑΣΟΚΝίκος ΑνδρουλάκηςΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςευρωεκλογές 2024Ευρωεκλογές