Πολιτική|27.02.2024 13:48

Πιερρακάκης: Ήδη υπάρχει τριτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Για φεστιβάλ υποκρισίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης» έκανε λόγο ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στη Βουλή. Ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε ότι ήδη υπάρχει ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση και η «κυβέρνηση έρχεται να ρυθμίσει το Ελ Ντοράντο».

«Πρέπει να ρυθμιστεί το Ελ Ντοράντο»

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή οι απόφοιτοι κολεγίων παίρνουν μόρια για τον ΑΣΕΠ και μ’ αυτά μπορείς να πας και στη σχολή δικαστών. «Είναι φεστιβάλ υποκρισίας να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Έγινε ερήμην μας, γιατί μείναμε σε έναν ιδεοληπτικό οριτζιναλισμό. Όποιος λέει δεν έχουμε ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρακτικά, λέει ψέματα. Το έχουμε ήδη θέλουμε να το λύσουμε; να βάλουμε κανόνες πάνω σε αυτό; Πρέπει να ρυθμιστεί το Ελ Ντοράντο», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι αξίζει να μιμηθούμε την Κύπρο, διότι εκεί «δέχθηκαν ότι το πράγμα αυτό είναι λογικό θεμιτό και εθνικά συμφέρον και μπήκαν λογική πίσω από ταμπού είδαν του ρυθμιστικούς όρους για το εθνικό συμφέρον». « Είναι η πραγματικότητα που κάνουμε ότι δεν υπάρχει: κολέγια έχουμε στην Ελλάδα, 33. Έχουν 32.000 σπουδαστές αυτά δίνουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, ήταν απόφαση του κτιρίου αυτού;», αναρωτήθηκε σχετικά.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το σχέδιο νόμου θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θα δώσει δυνατότητα επαναπατρισμού σε Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν έξω. « Ενώ έχουμε σπουδαίους ανθρώπους στην ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχουμε καταφέρει να γίνουμε κέντρο περιφερειακής εκπαίδευσης. Πρέπει να το κάνουμε σε μεγάλη κλίμακα, δεν πρέπει να φοβηθούμε να το κάνουμε γιατί μπορούμε. Στο τέλος της μέρες αυτό είναι η πραγματική αναβάθμιση ανώτατης εκπαίδευσης και αυτή την αναβάθμιση πρέπει να την κάνουμε με όρους 2050», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την κατώτατη βάση εισαγωγής, σχολίασε ότι κάθε σχολή θα ορίζει όρους πρόσβασης, θα είναι κομμάτι αίτησης του. Είπε, δε, ότι θα εγκρίνονται από Ανεξάρτητη Αρχή και θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με μητρικό ίδρυμα.

ΑΕΙΝέα ΔημοκρατίαΒουλήειδήσεις τώραΚυριάκος Πιερρακάκηςιδιωτικά πανεπιστήμια