Πολιτική|27.02.2024 16:27

Γιώργος Παπανδρέου: Αντίθετος με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αντίθετος με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, τουλάχιστον με τον τρόπο που το κάνει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλή. Την ίδια ώρα, επέμεινε στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. «Θα έπρεπε μιας και φέτος έχουμε το δικαίωμα ως κοινοβούλιο να προωθήσουμε συνταγματικές αλλαγές και να πούμε ότι αλλάζουμε το άρθρο 16. Να γίνει συζήτηση τι ακριβώς θέλουμε. Θα περάσουν κάποια χρόνια αλλά είναι λίγος ο χρόνος σχετικά με τα 50 χρόνια που έχουν περάσει», είπε αρχικά και προσέθεσε ότι αντί να ανοίξει σοβαρά η συζήτηση, η κυβέρνηση άρον άρον προσπαθεί να νομιμοποιήσει κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

«Θα δημιουργηθούν νέες ανισότητες»

Σε ότι αφορά το γιατί το κάνει η κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός είπε:  «Δύο είναι οι απαντήσεις: για λόγους εντυπωσιασμού. Θα δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η ποιότητά τους. Δεν θα λύσει το πρόβλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το δεύτερο είναι οι πιέσεις των λόμπι, γιατί αφήσαμε αρρύθμιστα όλα τα μορφώματα να φτιαχτούν. Έχουμε τα περισσότερα κερδοσκοπικά ιδρύματα και η πίεση είναι μεγάλη. Αλλά είναι λάθος να σκύβει η κυβέρνηση σε τέτοιες πιέσεις». 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου θα δημιουργηθούν ανισότητες και αδικίες και ως εκ τούτου «είναι αρκετοί λόγοι για να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο».

Απαντώντας στον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη επισήμανε ότι δεν θεωρεί πως τα παραρτήματα θα μας κάνουνε περιφερειακό πόλο. «Υψηλή παιδεία δεν θα γίνει με κάποια παραρτήματα που θα φτιάξουν κάποια fund. Ουσιαστικά απλώς ρυθμίζουμε ξένα παραρτήματα με κάποιους που προσπαθούν να αναπτύξουν αυτή τη παιδεία», συμπλήρωσε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Τέλος, θύμισε ότι άρθρο 16 το  ψήφισε η ΝΔ το 1975 και τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει γιατί δεν θα μπορούν κοινωνικοί φορείς να ιδρύουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Αλλά η ΝΔ θεωρούσε ότι θα μπορούσε μέσα από την Κρατική Παιδεία να ελέγξει πολιτικά ένα φοιτητικό κίνημα ένα κύμα προοδευτισμού που εξέφραζε η νεολαία. Έχετε ευθύνη ότι εδώ και 50 χρόνια της ΝΔ δεν έχει αλλάξει», είπε. 

ειδήσεις τώραΒουλήΓιώργος Παπανδρέουιδιωτικά πανεπιστήμια