Πολιτική|29.02.2024 15:54

Εξεταστική για Τέμπη: Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης μετά το «όχι» σε παράταση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει αφενός η άρνηση του προεδρείου της εξεταστικής Επιτροπής να συνεχιστούν οι εργασίες, αφετέρου το υλικό που εστάλη από τον Εφέτη Ανακριτή της Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τις μηνύσεις των συγγενών, για τα πορίσματα  των εμπειρογνωμόνων, αλλά και για τις καταθέσεις των μαρτύρων. Σημειώνεται ότι η δικογραφία εστάλη στην Επιτροπή κατόπιν αιτήματος της Εξεταστικής, εξου κιόλας δεν έχει έρθει με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Σε κάθε περίπτωση, ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στο περιστύλιο της Βουλής υπογράμμισε ότι  «δικαιολογημένα η κοινωνία θεωρεί ότι από την Εξεταστική Επιτροπή δεν πρόκειται να προκύψει κάτι για ευθύνες πολιτικών προσώπων, διότι ούτε μάρτυρες κλήθηκαν ουσιαστικοί, αλλά σταμάτησε τις εργασίες χωρίς να έχει έρθει η δικογραφία». Σύμφωνα με τον ίδιο, από την ανάγνωση της δικογραφίας προκύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη κλήτευσης των ουσιωδών μαρτύρων, διότι προκύπτει ότι ο κ. Καραμανλής ενημερώνονταν για την έλλειψη ασφάλειας των σιδηροδρόμων.

Σε ερώτηση, μάλιστα, αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες ο κ. Κόκκαλης απάντησε: «Θα προκύψουν, θα αξιολογηθούν και θα προκύψουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα. Δεν μας έχει δοθεί η δυνατότητα μέχρι σήμερα». Κλείνοντας τη δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κληθούν  ουσιαστικοί μάρτυρες στην εξεταστική επιτροπή, όπως ο κ. Γεννιδούνιας, ο κ. Τσαλίδης, ο κ. Κατσούλης , ο κ. Τριαντόπουλος για το δεύτερο έγκλημα, αυτό του μπαζώματος του τόπου  δυστυχήματος.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη χαρακτήρισε τη δικογραφία ελλιπέστατη, λέγοντας ότι «έχουν σταλεί επιλεκτικά στοιχεία». Κατά την ίδια η δικογραφία εισφέρει ελάχιστα στην Επιτροπή ενώ εξήγησε ότι «δεν μπορούν να βγουν πορίσματα χωρίς κρίσιμους μάρτυρες». Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι πρέπει να κληθούν κι άλλοι μάρτυρες και να συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα πως η πλειοψηφία αρνήθηκε να δώσει παράταση στις εργασίες της Εξεταστικής ή τουλάχιστον την ημερομηνία δημοσίευσης των πορισμάτων.

Τι προηγήθηκε

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το Προεδρείο της Επιτροπής αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η εισαγγελία εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσιμο η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων από την εξεταστική επιτροπή συνεχίζεται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί». Ως εκ τούτου, προστίθεται,  από σήμερα, με γνώμονα τη διασφάλιση της μυστικότητας της ποινικής διαδικασίας στη Λάρισα που βρίσκεται στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης, τα μέλη της επιτροπής από σήμερα κιόλας θα έχουν τη δυνατότητα καθημερινά (Δευτέρα - Παρασκευή) από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ καθώς και το Σάββατο από τις 09:00 το πρωί ως τις 15:00 να επισκέπτονται το Γραφείο του ειδικού γραμματέα της Βουλής ώστε να αντλήσουν στοιχεία για τη σύνταξη των πορισμάτων.

Τέλος, το Προεδρείο της Επιτροπής ενημέρωσε ότι διαβιβάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic train Mauricio Cappotorto για την περαιτέρω αξιολόγηση της

Τέμπηειδήσεις τώραΒουλήεξεταστική επιτροπήαντιπολίτευση