Πολιτική|01.03.2024 06:55

ΣΥΡΙΖΑ: Περιορισμένες οι αλλαγές στο κόμμα - Τι σχεδιάζει ο Κασσελάκης

Νίκος Σβέρκος

Όποιος περιμένει μεγάλες αλλαγές στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις ευρωεκλογές. Και αυτό, επειδή ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δείχνει διατεθειμένος να προχωρήσει σε ευρύ «ανασχηματισμό», καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και η συναίνεση ανάμεσα στις ομάδες που σχηματίστηκαν στο συνέδριο, ιδιαίτερα δύσκολη. 

Δεν αναμένεται συνεδρίαση της Κ.Ε., δεν αλλάζει η γραμματέας

Όσον αφορά το πρόσωπο που θα έχει τον ρόλο του Γραμματέα της Κ.Ε. αλλαγές δεν αναμένονται. Η Ράνια Σβίγκου φέρεται να κρατά την συγκεκριμένη θέση, όπως επιθυμεί σχετικά και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. Παράλληλα, ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με την τύχη του Γιώργου Βασιλειάδη. Ο αναπληρωτής Γραμματέας είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα του για το περίφημο ερωτηματολόγιο και το γεγονός ότι δεν είχε γνωστοποιηθεί αρμοδίως σε κορυφαία κομματικά στελέχη. Παραμένει προς διευκρίνηση εάν ο Γιώργος Βασιλειάδης θα παραιτηθεί επισήμως ή θα του ζητηθεί να αποχωρήσει, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν διατηρηθεί η θέση, τότε μπορεί να αξιοποιηθεί η Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Εξελίξεις αναφορικά με τις θέσεις που εξαρτώνται από εκλογές στην Κ.Ε. δεν πρόκειται να υπάρξουν για δύο λόγους. Αφενός η ομάδα γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν προτίθεται προς το παρόν να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την πλευρά του Νίκου Παππά και μεταθέτει τις σχετικές συνεννοήσεις για μετά τις ευρωεκλογές. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεκινήσει την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων πολύ σύντομα, σε περίπου δέκα μέρες, εξ ου και δεν αναμένεται να συνεδριάσει στο μεσοδιάστημα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Όταν αποστρατευτεί, στις πρώτες μέρες του Απριλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διοργανώσει τις εσωτερικές προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο και να εκκινήσει την προεκλογική του καμπάνια.

Αναζητείται εκπρόσωπος Τύπου και διευθυντής του κόμματος

Το «λίφτινγκ» στη στελεχική δομή του ΣΥΡΙΖΑ θα αγγίξει και την εκπροσώπηση του κόμματος στον Τύπο. Η Δώρα Αυγέρη κατευθύνεται για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο 7ος όροφος της Κουμουνδούρου προσανατολίζεται στην εύρεση δημοσιογράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη γίνει κρούσεις σε πρόσωπα, ανάμεσά τους τον Χάρη Ιωάννου, τα οποία όμως έχουν προτιμήσει να παραμείνουν στον χώρο της εργασίας τους και να μην μεταπηδήσουν στην πολιτική. Εάν δεν προκύψει πρόσωπο από τον χώρο της δημοσιογραφίας, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί στον συγκεκριμένο ρόλο ο Θάνος Μωραΐτης.

Προς αναζήτηση νέου διευθυντή της Κ.Ο. βρίσκεται επίσης το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, με ορισμένους να προβάλλουν ως διάδοχο του Γιώργου Τσίπρα τον Άγγελο Τόλκα. Ωστόσο ο τελευταίος έχει ασκήσει κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ήταν και υπεύθυνος επικοινωνίας της υποψηφιότητας του Νίκου Παππά για την προεδρία. 

Εσχάτως κερδίζει πόντους το όνομα του Θανάση Οικονόμου, που βρίσκεται στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με άλλες πληροφορίες να τον φέρουν ως νέο διευθυντή της Κ.Ο. και άλλες ως διάδοχο του Θύμιου Γεωργόπουλου, που αποχώρησε από την θέση του εχτές μετά από επιθυμία του Στέφανου Κασσελάκη. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος διευθυντής του κόμματος, με ορισμένους πάλι να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να αναλάβει την «καυτή» θέση πρόσωπο χωρίς κομματικό παρελθόν και «τεχνοκράτης».

Στο Εκτελεστικό Γραφείο η Γεροβασίλη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείπνησε με την Όλγα Γεροβασίλη το βράδυ της Τετάρτης και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης της πρότεινε να είναι μέλος του νέου Εκτελεστικού Γραφείου που θα ενεργοποιηθεί με κύριο καθήκον την πολιτική προετοιμασία των ευρωεκλογών. Η αντιπρόεδρος της Βουλής δέχτηκε την πρόταση, δίνοντας σήμα ανακωχής και ηρεμίας μέχρι τις ευρωεκλογές.

Βαθύτερη συζήτηση δεν φαίνεται να έγινε για τα μεγάλα θέματα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να επιθυμεί οι πιο βαθιές αλλαγές να γίνουν μετά το καλοκαίρι και με ορίζοντα το καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου που έχει προαναγγείλει. Στην Κουμουνδούρου πάντως δεν είναι λίγα τα στελέχη που αναμένουν με ενδιαφέρον ή ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς τα στρατόπεδα που σχηματίστηκαν στο συνέδριο μπορεί να αποτελέσουν τον «μπούσουλα» για κάποιες από τις αλλαγές.

Νίκος ΠαππάςΌλγα ΓεροβασίληΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης