Πολιτική|03.03.2024 08:33

Βήμα - βήμα η στρατηγική της ΝΔ για τις ευρωεκλογές: Τα διλήμματα της κάλπης και το «ανάχωμα» προς τα δεξιά

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε ένα μαραθώνιο μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου για τις ευρωεκλογές επιδίδεται η κυβέρνηση και τονίζεται η κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης και η ανάγκη να αποφευχθεί μία χαλαρή ψήφος. «Οι Βρυξέλλες είναι πιο κοντά στην Αθήνα απ' ό,τι πολλές φορές νομίζουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία των ευρωεκλογών για τη διαμόρφωση των ισορροπιών στην Ευρώπη την επόμενη μέρα. Προσέθεσε μάλιστα πως «θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά οι Έλληνες πολίτες ποιους ευρωβουλευτές θα στείλουν στην επόμενη Ευρωβουλή για να μπορέσουν να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα εθνικά δίκαια μέσα στο περίπλοκο περιβάλλον των Βρυξελλών».

Από την κυβέρνηση συνεχίζουν να κοιτούν προς ένα κεντρώο ακροατήριο και μεταξύ άλλων επιδιώκουν να … στριμώξουν το ΠΑΣΟΚ – το οποίο κατηγορούν πως γίνεται ένας «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» – καθώς μαίνεται η σύγκρουση για τις προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να μιλά για έναν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό και να προτάσσει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων, θέλοντας να στείλει μήνυμα πως δεν υπάρχει κόπωση της κυβέρνησης την δεύτερη τετραετία.

Aναχώματα σε διαρροές προς τα δεξιά 

Ωστόσο, παράλληλα με τα ανοίγματα στο κέντρο, στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν πως πρέπει να μπουν αναχώματα σε διαρροές προς τα δεξιά και να διασφαλιστεί πως δεν θα χαθεί ένα παραδοσιακό ακροατήριο. Μία σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν το καθαρό γαλάζιο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου αλλά και την μεγάλη ψαλίδα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα όμως οι μετρήσεις δείχνουν αύξηση των ποσοστών κομμάτων που κινούνται στα δεξιά και στην Πειραιώς θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ψήφου διαμαρτυρίας.

Ταυτόχρονα δεν περνά απαρατήρητο στο εσωτερικό της Ν.Δ πως ένα δεξιό κομμάτι έχει διαφωνήσει με το πρόσφατο νομοσχέδιο και την ισότητα στον πολιτικό γάμο (κάτι που αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία στη Βουλή). Ουσιαστικά υπάρχει και ένα τμήμα γαλάζιων βουλευτών που κοιτάνε κυρίως προς ένα πιο συντηρητικό ακροατήριο και επιθυμούν τα ανοίγματα προς το κέντρο να γίνονται με .. μέτρο για να μη χαθούν παραδοσιακοί ψηφοφόροι.

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια υπενθυμίζεται πως είχε καταψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το Δεκέμβριο είχε εκφράσει την αντίθεσή του και με την τροπολογία για τους μετανάστες. Μάλιστα την Παρασκευή, μιλώντας σε συνέδριο της «Καθημερινής», αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και σημείωσε πως ο διάλογος είναι πάντα γόνιμος και θετικός. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η λέξη «συναίνεση» και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση μυρίζει «διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης». «Γιατί ζητάς τη συναίνεση των άλλων κομμάτων; Κυβέρνηση δεν είσαι;» διερωτήθηκε σε διευκρινιστική ερώτηση για την αναφορά του (σε σχέση και με τα όσα είχε πει σε προηγούμενο πάνελ η Ντόρα Μπακογιάννη).

Με την Ντόρα Μπακογιάννη να απαντά σε ανάρτηση της πως: εάν η αναζήτηση της αναγκαίας εθνικής συναίνεσης σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής «μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης» κάτι δεν πάει καλά στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Σε ποια ατζέντα ποντάρει η κυβέρνηση

«Ποιος μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τις ελληνικές θέσεις και τα αιτήματα της κοινωνίας στις Βρυξέλλες» είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που μπαίνουν από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν παράλληλα πως οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας.

Από την Πειραιώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να υπάρξει εφησυχασμός κι αυτό που τονίζεται είναι πως οι κάλπες είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν ξανά με ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Αυτό που σημειώνεται είναι πως το υψηλό ποσοστό που πέτυχε στις περσινές εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει χαλαρότητα στις ευρωεκλογές, καθώς «το κοντέρ μηδενίζει ξανά».

Το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χθες επισκέφτηκε τον Ασπρόπυργo και στις 11 του μήνα αναμένεται να πάει στη Θεσσαλονίκη για το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Θα έχει προηγηθεί συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας, με την κυβέρνηση να σημειώνει πως οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από το Μαξίμου και στην προσέγγιση του δύσκολου κοινού των 20ρηδων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε την Παρασκευή στο συνέδριο της ΔΑΠ. Από τη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν σε μια σειρά δράσεων για τις νεότερες ηλικίες, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Σπίτι μου», η αύξηση του κατώτατου μισθού (που θα κλειδώσει μέσα στο μήνα) αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα από τον Ασπρόπυργο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις που γίνονται και στο στόχο για την δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας για τους νέους, ενώ επανέλαβε πως συνεχίζεται η μάχη για την μείωση των τιμών.

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑντώνης Σαμαράςευρωεκλογές 2024ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΕυρωεκλογέςΠΑΣΟΚιδιωτικά πανεπιστήμιαομόφυλα ζευγάρια