Πολιτική|04.03.2024 06:58

Κυβέρνηση: Φλέρτ με τους 20αρηδες – Η στρατηγική για την Generetion Z ενόψει ευρωεκλογών

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Καμπανάκια έχουν χτυπήσει στην κυβέρνηση για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υψηλών ποσοστών αποχής στις ευρωεκλογές αλλά και για να περιοριστεί η χαλαρή ψήφος στην επικείμενη αναμέτρηση. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας η προσοχή στρέφεται κυρίως στους 20ρηδες που είναι ένα «δύσκολο» κοινό, καθώς σε μεγάλο βαθμό δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με τα κόμματα.

Από το Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε μια σειρά αλλαγών που δρομολογούνται στην παιδεία και αυτή την εβδομάδα θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης, ωστόσο στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν περνά απαρατήρητο πως στους νέους η εικόνα είναι διαφορετική και το μεγαλύτερο μέρος δε συμφωνεί με τη ρύθμιση.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να μιλήσει στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και να υπογραμμίσει πως το 70% των διατάξεων αφορά στα δημόσια πανεπιστήμια ενώ θα αναφερθεί και στους 40.000 νέους που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της εθνικής συνδιάσκεψης της ΔΑΠ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προωθούμενες αλλαγές αλλά και  σε μια σειρά κινήσεων που γίνονται από την κυβέρνηση για την στήριξη της νέας γενιάς.

Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε τρία θέματα για να μιλήσουν στους 20ρηδες:

  • Στην νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα κλειδώσει άμεσα και είναι ένα μετρό που σε μεγάλο βαθμό αφορά τις νεότερες ηλικίες (καθώς δεν έχουν προϋπηρεσία). Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στο Μάρτιο και ο νέος κατώτατος μισθός θα μπει σε ισχύ τον Απρίλιο, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν πως θα προσεγγίσει τα 830 ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ πως στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στην τετραετία ο κατώτατος μισθός να  φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ.
  • Στην υλοποίηση μιας σειράς προγραμμάτων,  για την στήριξη των νέων που δυσκολεύονται στην εξεύρεση στέγης.  Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος φοιτητικής στέγης από τα 1500 στα 2000 ευρώ και για συγκατοίκηση απο τα 2000 στα 2500 ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στην κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών όπου θα στεγαστούν σχεδόν 10.000 σπουδαστές. Με τα ενοίκια να ακολουθούν ανοδική πορεία από την κυβέρνηση εστιάζουν σε μια σειρά προγραμμάτων και ήδη το πρόγραμμα «Σπίτι μου» προσέφερε πρώτη κατοικία σε 20.ΟΟΟ νέους ενώ μέσα στην εβδομάδα βγαίνει η υπουργική απόφαση για το «ανακαινίζω - ενοικιάζω»
  • Στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα και από την προσέλκυση επενδύσεων. Μάλιστα σε πρόσφατη περιοδεία του στον Ασπρόπυργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων που δρομολογούνται με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης έμφαση δίνεται στην υλοποίηση μιας σειράς επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης. Να σημειωθεί πως σήμερα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης διοργανώνει την κεντρική εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων «Ενισχύοντας την Ελλάδα με Δεξιότητες για ένα Βιώσιμο Μέλλον».

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Απευθυνόμενος στους νέους στην εθνική συνδιάσκεψη της ΔΑΠ ο πρωθυπουργός εστίασε στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών,  τονίζοντας ότι είναι η πρώτη κεντρική εθνική πολιτική μάχη μετά τις εθνικές εκλογές. Όπως  χαρακτηριστικά είπε « για τα άλλα κόμματα μπορεί τα ποσοστά να σημαίνουν απλά   εσωτερικές ανακατατάξεις στην «επετηρίδα» της αντιπολίτευσης. Όμως για την πατρίδα οι εκλογές αυτές θα έχουν πολύ πιο σημαντικό αποτύπωμα».

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι ευρωεκλογές θα είναι μια αναμέτρηση διπλά σημαντική: από τη μία πλευρά θα δείξει αν η Ελλάδα θα παραμείνει πολιτικά σταθερή σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον ενώ από την άλλη η μάχη αυτή θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών.

Στην Πειραιώς θέλουν στις ευρωκλογές να διατηρήσουν την μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να πετύχουν τουλάχιστον το ποσοστό που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019. Αναγνωρίζουν βέβαια πως σε αυτή την προσπάθεια είναι κρίσιμο να περιοριστεί η χαλαρή ψήφος και στο πλαίσιο αυτό θα μπαίνουν όλο και εντονότερα τα διλήμματα της επικείμενης αναμέτρησης.

Με ατζέντα καθημερινότητας η κυβέρνηση

Σε θέματα που άπτονται  της καθημερινότητας των πολιτών όπως για παράδειγμα η υγεία και η ασφάλεια εστιάζει η κυβέρνηση, παράλληλα βέβαια με την μάχη στο πεδίο της ακρίβειας. Μεταξύ άλλων στην εβδομαδιαία του ανάρτηση  ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρώτη φορά μετά από τα 14 χρόνια θα γίνουν  προσλήψεις για την στελέχωση της δημοτικής αστυνομίας, ενώ προσέθεσε πως στους δρόμους σύντομα θα είναι περισσότεροι αστυνομικοί οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν επιφορτισμένοι με το έργο της επίδοσης ποινικών εγγραφούν (στο εξής θα γίνεται ηλεκτρονικά η επίδοση για τρεις κατηγορίες εγγράφων).

Την ίδια στιγμή έμφαση δίνεται από την κυβέρνηση και στην βελτίωση των υποδομών του ΕΣΥ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Όπως είπε το 2024 θα γίνουν 6500 προσλήψεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού,  ενώ αναφέρθηκε και μια σειρά άλλων δράσεων που υλοποιούνται στο πεδίο της υγείας.

Ευρωεκλογέςευρωεκλογές 2024Κυριάκος Μητσοτάκηςιδιωτικά πανεπιστήμιαειδήσεις τώρακυβέρνησηνέοι