Πολιτική|05.03.2024 06:15

Κασσελάκης και ευρωεκλογές: Ο πήχης, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και οι καμπάνιες

Νίκος Σβέρκος

Στις 12 Μαρτίου σχεδιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης να κηρύξει την επίσημη έναρξη της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, πραγματοποιώντας εκδήλωση για την παρουσίαση της εκλογικής διακήρυξης του κόμματος, λίγο πριν ο ίδιος καταταγεί στον στρατό. Μετά την εκδήλωση, την σκυτάλη θα λάβουν κεντρικά στελέχη της Κουμουνδούρου, που θα περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα «σαν να έχουμε εθνικές εκλογές» λένε επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εκδήλωση αναμένεται να κυριαρχείται από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος που θέλει να «πάρει επάνω του» την πρώτη κάλπη μετά την εκλογή του, που θα αποτελέσει αντικειμενικά και το πρώτο κρίσιμο τεστ της προεδρίας του. Στις 12 Μαρτίου, με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό δεν αναμένεται να έχει δίπλα του άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων και βιογραφικών για τις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ξεκινήσει ήδη οι άτυπες προεκλογικές εκστρατείες μεμονωμένων υποψηφίων για την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός η Δώρα Αυγέρη, που έδωσε τη θέση της στην Βούλα Κεχαγιά στην εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη ως υποψήφια στις προκριματικές εκλογές, ενώ αναμένεται να έχει και τη στήριξή του ώστε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την Κυριακή της απέδωσε τη θέση «συμβούλου κοινωνικής διασύνδεσης».

Οι υποψήφιοι για την ευρωλίστα

Από εκεί και πέρα ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς έχει τις «ευλογίες» του Στέφανου Κασσελάκη να κατέλθει στον στίβο των ευρωεκλογών. Ο καλαθοσφαιριστής έχει ήδη πυκνώσει τις επαφές του με τον στενό κύκλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει ανακοινώσει και ο ίδιος σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ότι επιθυμεί να συμπεριληφθεί στις λίστες.

Ισχυρή υποψηφιότητα θεωρείται στην Κουμουνδούρου αυτή του Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος οργώνει εδώ και εβδομάδες την Ελλάδα σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εσχάτως μάλιστα σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις υψώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους εκπροσώπους της ΝΔ. Υποψήφιος για τις ευρωλίστες θα είναι και ο Γιώργος Τσίπρας, που ελπίζει σε αύξηση της δημοτικότητάς του μετά και την πρωτοβουλία που ανέλαβε μαζί με τους Νίκο Παππά και Σωκράτη Φάμελλο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα υποψήφιοι αναμένεται να είναι οι νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης, για τους οποίους ο Στέφανος Κασσελάκης παλαιότερα είχε αποφασίσει να μην τεθούν στη βάσανο των προκριματικών εκλογών. Η πρώτη διατηρεί καλές επαφές με τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ο δεύτερος ευελπιστεί να συγκεντρώσει ψήφους των αριστερόστροφων ψηφοφόρων, όπως κατέδειξε και η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε από το βήμα του συνεδρίου στον βουλευτή Πέτρο Παππά με αφορμή παλαιότερες τοποθετήσεις του τελευταίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο πήχης μετακινείται

Ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί πάντως σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι κορυφαίοι της Κουμουνδούρου διατυπώνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τον πήχη των ευρωεκλογών. Ο μεν Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε βέβαιος πρόσφατα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψει ποσοστό πολύ πάνω από το 17% των εθνικών εκλογών. Ωστόσο, ο Νίκος Παππάς έχει ουσιαστικά παραδεχτεί παλαιότερα ότι θα είναι ικανοποιημένος εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερβεί απλώς το ποσοστό που έλαβε επί προεδρίας Τσίπρα.

Τα δημοσκοπικά δεδομένα ωστόσο δεν συγκλίνουν σε μια τέτοια εκτίμηση, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε ιδιωτικές συζητήσεις εκφράζουν τον φόβο ότι το ποσοστό του κόμματος μπορεί να πέσει και κάτω από το 10%. Μια τέτοια κατακρήμνιση θα προκαλέσει αναπόφευκτα νέους τριγμούς στην προεδρία Κασσελάκη, ο οποίος ωστόσο ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι θα παραμείνει επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑΓιώργος ΤσίπραςΈλενα ΚουντουράΚώστας Αρβανίτηςειδήσεις τώραΕυρωεκλογέςΣτέφανος Κασσελάκηςευρωεκλογές 2024Νίκος Παππάς