Πολιτική|07.03.2024 07:15

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουκρανία : Πότε κλείδωσε το ραντεβού και τι συζητήθηκε με Ζελένσκι

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Στην Οδησσό, μια πόλη με έντονο το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας πως «τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε σαφές μήνυμα για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία σε μια επίσκεψη που είχε έντονο συμβολισμό.

«Η παρουσία μου εδώ αντανακλά, πιστεύω, τον σεβασμό όλου του ελεύθερου κόσμου προς τον ηρωικό λαό σας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Προσέθεσε πως η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικά την ειρήνη, απορρίπτοντας τον όποιο ανιστόρητο αναθεωρητισμό. Επεσήμανε ακόμα πως «δεν μπορούμε ούτε να στεκόμαστε σιωπηλοί ούτε να παραμένουμε ουδέτεροι σε αυτόν τον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για την υπεράσπιση του πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών».

Η απόφαση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν ελήφθη εν μια νυχτί, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Οδησσό. Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας και δεν είχε γίνει γνωστό τίποτα παρά το ό,τι το θέμα είχε συζητηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.

Στην συνάντηση που είχε με τον κύριο Β. Ζελένσκι ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας. Όσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της Ουκρανίας, υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

Τότε ο κ. Ζελένσκι είχε συναντήσει για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργάνωσε ο Πρωθυπουργός τους ηγέτες της περιοχής, παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Το δείπνο και η Διακήρυξη των Αθηνών που είχε υιοθετηθεί εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρω-ατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

Από την Οδησσό ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας. Όπως έγινε γνωστό εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Ευρωπαϊκή αντίδραση στο χτύπημα στην Οδησσό

Να σημειωθεί εδώ πως οι δύο ηγέτες βρισκόντουσαν στο λιμάνι της Οδησσού όταν ήχησαν σειρήνες και καθώς έμπαιναν στα αυτοκίνητα ακούστηκε μία μεγάλη έκρηξη. «Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας μίλησε χθες για πέντε νεκρούς από την ρωσική επίθεση. Από την πλευρά της η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων

Σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως καταδικάζει έντονα «την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη». Ανάρτηση για το θέμα υπήρξε και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που επίσης καταδίκασε την επίθεση.

Γιατί συνεδριάζει στο Βουκουρέστι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Βουκουρέστι, συμμετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, αναμένεται να επικυρωθεί η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκ μέρους του ΕΛΚ για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα συζητηθεί το μανιφέστο του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Στο συνέδριο του ΕΛΚ υπάρχει ανταλλαγή απόψεων για προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το αυξημένο κόστος ζωής αλλά και η ευρωπαϊκή άμυνα. Να σημειωθεί εδώ πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πρόσφατα θετική στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένας επίτροπος Άμυνας, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Στο μεταξύ στο εσωτερικό πολλών ευρωπαϊκών κρατών έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν κρίσιμα πόστα μετά τις ευρωεκλογές, θέμα που όπως είναι αναμενόμενο απασχολεί και την ελληνική πλευρά. Και θα έχει ενδιαφέρον αν θα παραμείνει ο σημερινός Επίτροπος- και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής - Μαργαρίτης Σχοινάς ή θα επιλέγει κάποιο άλλο πρόσωπο από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού (όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης)

Σήμερα η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΕΛΚ είναι η τελευταία προγραμματισμένη τοποθέτηση ηγέτη πριν λάβουν τον λόγο για να δρομολογήσουν το κλείσιμο των εργασιών ο πρόεδρος της οικοδέσποινας Ρουμανίας και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια ομιλία που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έρχεται μια μέρα μετά την επίσκεψη στην Ουκρανία.

Τέλος να επισημανθεί πως χθες ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία για την εφαρμογή του κράτους δικαίου εξέπεμψε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με αφορμή την υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Συγκεκριμένα, στο Συνέδριο του ΕΛΚ που διεξάγεται στο Βουκουρέστι, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, παρουσίασε στην ολομέλεια έκτακτο ψήφισμα της ΝΔ, το οποίο ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

επίθεσηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΟδησσόςειδήσεις τώραΒολοντιμίρ ΖελένσκιΟυκρανία