Πολιτική|08.03.2024 07:21

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Τι θα πει στη Βουλή ο Μητσοτάκης - Η απάντηση της κυβέρνησης στα «βέλη» της αντιπολίτευσης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τα φώτα στρέφονται σήμερα στη Βουλή καθώς ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας- που περιλαμβάνει και τις διατάξεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια- και το βράδυ θα γίνει η ψηφοφορία. Στην Ολομέλεια θα μιλήσει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα επαναλάβει πως πρόκειται για μία «εμβληματική μεταρρύθμιση».

Από το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας πως σχετική αναφορά υπήρχε και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και επομένως δεν πρόκειται περί αιφνιδιασμού. Παράλληλα σε υψηλούς τόνους κριτική ασκείται από την κυβερνητική πλευρά στα κόμματα της αντιπολίτευσης για το γεγονός πως δεν θα υπερψηφίσουν τις συγκεκριμένες διατάξεις, με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κεντρικά μηνύματα που πρόκειται να εκπέμψει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή είναι τα εξής :

1.Θα σημειώσει πως πάνω από το 70% των άρθρων του νομοσχεδίου αναφέρονται στη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου. Ειδικότερα θα υπογραμμίσει πως προτεραιότητα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο και στόχος είναι να έχει μεγαλύτερη ευελιξία με ακόμα πιο ενισχυμένο το αυτοδιοίκητο του. Μάλιστα από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως μέσω διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων τα δημόσια πανεπιστήμια θα μπορούν να διευρύνουν τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα.

2. Θα επισημάνει το γεγονός πως 40.000 νέοι σπουδάζουν στο εξωτερικό, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και αναμένεται να επαναλάβει πως η Ελλάδα παραμένει μια από τις ελάχιστες χώρες που συνεχίζει να υψώνει τέτοια «τείχη» στην εκπαίδευση.

3.Θα υπογραμμίσει - απαντώντας στα πυρά που εκτοξεύει η αντιπολίτευση - πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν με αυστηρά κριτήρια και θα κάνει αναφορές στις βασικές διατάξεις που προβλέπονται. Σε πρόσφατη άλλωστε συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως θα μπουν όροι και προϋποθέσεις «που μας κάνουν να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια «πολυκατοικία», τα οποία απλά να δίνουν ένα πτυχίο».

Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δέκα σοβαρά ξένα πανεπιστήμια για την ίδρυση παραρτημάτων τους στην Ελλάδα». Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να λειτουργήσουν στη χώρα το φθινόπωρο του 2025.

Συνταγματική αναθεώρηση

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να αποκαταστήσουν μία «ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία» έχει πρόσφατα υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται και για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Από το υπουργείο Παιδείας κάνουν λόγο για ένα «στέρεο συνταγματικό βήμα» , απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί «αντισυνταγματικότητας με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Ωστόσο, παράλληλα αναγνωρίζεται πως πρέπει να ανοίξει η σχετική συζήτηση όταν έρθει η ώρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2025. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ανέφερε «ναι χρειάζεται, όντως, να αλλάξει το άρθρο 16 συνολικά. Γιατί; Γιατί θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε όχι μόνο εγκατάσταση, όπως εμείς προβλέπουμε, αλλά και σύσταση Σχολών, όπως υπήρχε και σε παλαιότερα Συντάγματα, όπως εκείνο του 1911…»

Συνεχίζεται το …φλερτ στους «πράσινους» ψηφοφόρους

«Φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, εξαπολύοντας πυρά στην αντιπολίτευση που δεν υπερψηφίζει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Μάλιστα στο στόχαστρο βρίσκεται πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από το κυβερνητικό στρατόπεδο κατηγορούν πως γίνεται ένας «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».

Στη Νέα Δημοκρατία διαβάζουν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως η πλειονότητα της κοινής γνώμης είναι υπέρ των συγκεκριμένων διατάξεων για τα πανεπιστήμια (αν και διαφορετικό είναι το κλίμα στις νεότερες ηλικίες). Μάλιστα δεν περνά απαρατήρητο πως στις μετρήσεις φαίνεται πως ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Στην Πειραιώς εκτιμούν επομένως πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρνει πιο κοντά τη Ν.Δ σε ένα κεντρώο κοινό, κάτι που επιθυμούν διακαώς ενόψει των ευρωεκλογών του καλοκαιριού.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι πολιτικές «μεταγραφές» στελεχών πως το παρελθόν ήταν κοντά στην Χαριλάου Τρικούπη αλλά στην πορεία απομακρύνθηκαν και πλέον ετοιμάζονται να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Υποψήφιος στις ευρωεκλογές αναμένεται να είναι ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που να σημειωθεί πως στο παρελθόν είχε εργαστεί ως διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο θα είναι και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, που στο παρελθόν είχε διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός αλλά τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει την κυβέρνηση και τον Ιανουάριο συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ανακοινώθηκε η ένταξη της στην Ν.Δ.

Κυριάκος Μητσοτάκηςιδιωτικά πανεπιστήμιαΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΒουλή