Πολιτική|08.03.2024 20:26

Ιδιωτικά πανεπιστήμια - Μάντζος: Να συζητηθεί το περιεχόμενο του νέου άρθρου 16 – Απάντηση Πιερραάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Για νέα «κυβίστηση» κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση, με τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη να παρεμβαίνει στην Ολομέλεια μετά τον βουλευτή, Δημήτρη Μάντζο κατά τη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τι είπε ο Μάντζος

«Επειδή ακούσαμε τον Υπουργό Επικρατείας αλλά οι δηλώσεις του δεν μας έκαναν σοφότερους αλλά μας προκάλεσαν ανησυχίες. Επειδή το Σύνταγμα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και η αναθεώρηση του εξίσου σοβαρή εμείς θέλουμε να είμαστε σαφείς και κρυστάλλινοι. Επειδή δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ειδικά μετά από αυτές τις δηλώσεις σας λέω το εξής για να  είμαστε καθαροί. Η συναίνεση μας στην συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχεθεί μετά από συζήτηση και συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης όχι στο αν θα αναθεωρήσουμε αλλά στο πώς θα το αναθεωρήσουμε», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται πως θα αναθεωρηθεί το άρθρο 16 ώστε να υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. «Εσείς δεσμεύεστε το ίδιο; Να μας απαντήσετε έως το τέλος συνεδρίασης αν δεσμεύεστε σε αυτό που εμείς λέμε πολλά έτη τώρα», συμπλήρωσε.

Πυρά Πιερρακάκη

Παίρνοντας τον λόγο ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για ακόμη κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ, μετά τα όσα είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Παράλληλα, ο ίδιος ευχαρίστησε το ΠΑΣΟΚ διότι προεξόφλησε ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να υπερψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος (ή οποιοδήποτε άλλου άρθρου), εντούτοις η επόμενη Βουλή θα αποφασίσει το ακριβές περιεχόμενο, εφόσον η πλειοψηφία του αναθεωρητέου άρθρου είναι μικρότερη από 180 βουλευτές. Ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ θέλει από τη ΝΔ να δεσμευτεί ως προς την ακριβή διατύπωση του άρθρου 16, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες. Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση που στην παρούσα Βουλή συγκεντρωθεί πλειοψηφία άνω των 180 Βουλή, στην επόμενη Βουλή θα απαιτούνται μόλις 150 ψήφοι, η οποία θυμίζουμε είναι αυτή που εγκρίνει το περιεχόμενο του άρθρου. 

ΠΑΣΟΚΚυριάκος Πιερρακάκηςιδιωτικά πανεπιστήμιαειδήσεις τώρα