Πολιτική|10.03.2024 06:36

ΠΑΣΟΚ: Τι «φοβάται» για την αναθεώρηση του άρθρου 16 - Ο απολογισμός του τριημέρου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στο ΠΑΣΟΚ παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ότι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε από τον Δημήτρη Μάντζο στην Ολομέλεια. «Δεν πρόκειται για καμία αλλαγή στάσης», ξεκαθαρίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση δεν πρόκειται να δοθεί καμία «λευκή» επιταγή.

Πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ

Σε περίπτωση που στην αναθεώρηση το άρθρο 16 εγκριθεί με περισσότερες από 180 ψήφους (δηλαδή αν συναινέσει το ΠΑΣΟΚ), τότε θα απαιτούνται μόλις 150 ψήφοι από την επόμενη Βουλή, η οποία καθορίζει και το περιεχόμενο της διάταξης. Με άλλα λόγια, στη Χαριλάου Τρικούπη θα περιμένουν μέχρι να δουν το ακριβές περιεχόμενο της Συνταγματικής Διάταξης που θα προωθήσει η Νέα Δημοκρατία και τότε και μόνο τότε θα υπερψηφίσουν.

Εξάλλου, θεωρητικά όπως υπογραμμίζουν θα περιμένουν την επόμενη Βουλή, για να δώσουν το πράσινο φως. Στο ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπήκε καν στο κόπο να δείξει τις προθέσεις, με τον Νίκο Ανδρουλάκη χθες να υπογραμμίζει ότι αυτό που  ζητήσαμε από την κυβέρνηση ήταν να δεσμευτεί από τώρα ότι στη συνταγματική αναθεώρηση, το περιεχόμενο του κειμένου θα μιλά για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά. «Δεν υπήρξε καμία δέσμευση. Εν αντιθέσει υπήρξε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, γιατί μάλλον το ερώτημα αυτό φανέρωσε την πραγματική τους ατζέντα. Αυτό που πιστεύουν, αυτό που θέλουν να πετύχουν: ιδιωτικά, κερδοσκοπικά πανεπιστήμια»,  ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Ανασύνταξη

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ αποτιμούν θετικά το κοινοβουλευτικό τριήμερο. Εξάλλου, δεν καταγράφηκε καμία διαφωνία, τουλάχιστον επί της αρχής του νομοσχεδίου, είτε από την Νάντια Γιαννακοπούλου είτε από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και συνεπώς ο κ. Ανδρουλάκης πλέον μπορεί να κοιτάξει μπροστά, αφήνοντας πίσω τις «ασυμφωνίες» στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Η ανάδειξη της ακρίβειας και της κυβερνητικής απραξίας παραμένει Νο1 στόχος, εξου κιόλας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χθες το ανέδειξε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην έκθεση Food Expo. «Το χάσμα μεταξύ πραγματικών μισθών και κερδών ισχυρών επιχειρήσεων συνεχώς διευρύνεται. Η ακρίβεια από εισαγόμενη, όπως την χαρακτήριζε ο κ. Μητσοτάκης, έχει καταστεί εγχώρια με την υπογραφή της απραξίας του. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί 20% στα τρόφιμα. Διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες ότι θα έχουμε 20% αύξηση στα τιμολόγια κινητής και σταθερής τηλεφωνίας καθώς και στο internet.  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα έχει αυξηθεί κατά 31,2% από την εποχή που άρχισε η πληθωριστική κρίση», είπε χαρακτηριστικό, δείχνοντας ότι πλέον θα εστιάσει στα ζητήματα καθημερινότητας. 

ΠΑΣΟΚΒουλήΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώραΝάντια Γιαννακοπούλου