Πολιτική|11.03.2024 06:05

Στέφανος Κασσελάκης: Αμείωτοι οι πονοκέφαλοι για τις επιχειρήσεις του - Τι ισχύει για το «πόθεν έσχες» του

Νίκος Σβέρκος

Η 15η Μαρτίου είναι μια σημαντική ημέρα για τον Στέφανο Κασσελάκη. Αφενός θα παρουσιαστεί στο ΚΕΕΜ στη Σπάρτη για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία διάρκειας 20 ημέρων (προβλέπονται πέντε ημέρες αδείας). Παράλληλα, όμως, όπως σημειώνουν έγκριτοι νομικοί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ημέρα θα πρέπει να καταθέσει και την Δήλωση Περιουσιακής του Κατάστασης (ΔΠΚ), ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τις αλλοδαπές εταιρίες που κατέχει. 

Τι προβλέπει η νομοθεσία 

Όπως αναφέρει η Κ.Υ.Α 17991/2023, όσοι και όσες υποβάλλουν για πρώτη φορά ΔΠΚ, οφείλουν να δηλώσουν «υποχρεωτικά τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου και των ανήλικων τέκνων του στην ημεδαπή και την αλλοδαπή κατά την ημερομηνία κτήσης της ιδιότητας ή την ανάληψη υπηρεσίας στην περίπτωση θητείας, την αξία κτήσης τους, εφόσον μπορεί να τεκμηριωθεί, και τον τρόπο κτήσης τους». Ήτοι ο Στέφανος Κασσελάκης οφείλει να δηλώσει τι κατείχε την ημέρα που ανέλαβε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, στην ίδια ΚΥΑ ουσιαστικά αποσαφηνίζεται πως όσοι και όσες απέκτησαν πολιτική ιδιότητα μέχρι τις 15/12/2023, μπορούν να καταθέσουν το αρχικό «πόθεν έσχες» τους έως και 90 ημέρες μετά τις 16/12/2023, ήτοι μέχρι τις 15 Μαρτίου

Φως στα περιουσιακά του στοιχεία 

Η δήλωση «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη θα αποτελέσει έναν καλό «χάρτη» για τις εκτός Ελλάδας επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016, απαγορεύεται σε οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο να κατέχει ή να συμμετέχει σε εταιρίες εκτός Ελλάδας.  

Η απρόσμενη εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη αποτέλεσε πρωτοφανή περίπτωση για τα πολιτικά δεδομένα της Ελλάδας, εξ ου και -όπως λένε ορισμένοι στην Κουμουνδούρου- ήταν φύσει αδύνατον τις λίγες ημέρες που μεσολάβησαν από την κατάθεση υποψηφιότητας μέχρι την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μεταβιβάσει όλες τις εταιρίες που κατείχε εκτός Ελλάδας.  

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, δήλωσε χτες (Mega) ότι «ο κ. Κασσελάκης έχει πει ότι εφόσον βασίμως δεν μπορεί να διαθέτει εταιρεία στην αλλοδαπή, την αμέσως επόμενη ημέρα θα μεταβιβαστούν οι μετοχές και δεν θα είναι ιδιόκτητης ή μέτοχος αυτής της εταιρίας σε καμία περίπτωση. Σε καμία περίπτωση δεν είναι offshore. Όλα αυτά είναι υπό διευθέτηση, δεν υπάρχει κάτι κρυφό ή μεμπτό» 

Ωστόσο από την εκλογή του έχουν παρέλθει πεντέμιση μήνες (εξελέγη στις 24 Σεπτεμβρίου 2023), ενώ το πρώτο ρεπορτάζ πως κατέχει την Osios LLC με έδρα τις ΗΠΑ δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2024. Τότε ο Στέφανος Κασσελάκης είχε πει σε ανάρτησή του: «Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών. Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής. Εφ’ όσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό». 

Μέχρι στιγμής η νομική ομάδα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε συμπέρασμα για το τον αφορά ο συγκεκριμένος νόμος. Παράλληλα το περιβάλλον του δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία αναφορικά με μεταβίβαση εταιριών του. 

Νέα κόντρα με την κυβέρνηση 

Εχτές προέκυψε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» αναφορικά με τα «αστακοκάραβα» του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποκαλύψει στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Λιάγκα πως είχε δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην αλιεία αστακών, αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει εάν ακόμα επιχειρεί στον συγκεκριμένο τομέα. «Έχεις τώρα τέτοια καράβια, αστακοκάραβα, στο όνομά σου» είχε ρωτήσει ο παρουσιαστής με τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντά: «Δεν είναι ανάγκη να μπούμε τώρα σε ανάλυση τι έχω και δεν έχω». 

Πηγές της Κουμουνδούρου έψεξαν τους κυβερνώντες πως επιχειρούν να συγκαλύψουν το πώς «απέκτησε offshore εταιρείες η οικογένεια Μητσοτάκη» και συμπλήρωναν πως «αν χρειαστούν βοήθεια πάντως, στη διάθεση τους. Ενδέχεται οι αστακοί του κυρίου Κασσελάκη σε κάποιο εξωχώριο ταξίδι τους, πριν τους ψαρέψουν, να είχαν "συναντήσει" κάποια από τις offshore της οικογένειας?Μητσοτάκη…». 

ΣΥΡΙΖΑεπιχειρήσειςΗΠΑειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης