Πολιτική|15.03.2024 10:19

Κασσελάκης: «Ανήθικο οι φαντάροι να πληρώνονται με κάτω από 8 ευρώ» - Ο στόχος των ευρωεκλογών

Newsroom

«Πάμε για την ανατροπή στις ευρωεκλογές», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 λίγο πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη Θήβα για να παρουσιαστεί στον στρατό.

Όπως επισήμανε, «αυτό που μετράει για τον Έλληνα πολίτη είναι να ξημερώσει με μία νέα κυβέρνηση που δεν τον χειραγωγεί».

«Να ξημερώσει μια ημέρα για τον Έλληνα πολίτη με μια νέα κυβέρνηση που δεν τον χειραγωγεί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε στη συνέχεια: «Εγώ πάω για να κερδίσω με το κόμμα μου. Με εναλλακτική προοδευτική λύση, στόχος είναι η νίκη σε κάθε αναμέτρηση» και υπογράμμισε ότι θέλει να περάσει το 17%.

«Από εκεί και πέρα αυτό που μετράει είναι να ξημερώσει μια ημέρα για τον Έλληνα πολίτη με μια νέα κυβέρνηση που δεν τον χειραγωγεί», δήλωσε μετά.

«Η κοινωνία θα πάρει το ψηφοδέλτιο στα χέρια της»

Αναφερόμενος ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως μετά το συνέδριο είναι κόμμα «συμπαγούς ιδεολογίας και πολλαπλασιασμού»: «Είμαι ο πρόεδρος που από την πρώτη στιγμή ότι δίνω δύναμη στα μέλη. Αντί εγώ να αποφασίσω ποιος θα είναι στους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές, μεγάλο μέρος θα αποφασιστεί μέσα από μια καινοτόμα διαδικασία που θα τους εγκρίνουν τα μέλη».

«Η κοινωνία θα πάρει το ψηφοδέλτιο στα χέρια της» δήλωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «με αυτή την άμεση δημοκρατία θα μπορέσουμε να βρούμε εξαιρετικό κόσμο».

 

«Θλιβερό οι φαντάροι να πληρώνονται με λιγότερο από 8 ευρώ τον μήνα»

Νωρίτερα, αναφερόμενος στη στρατιωτική του θητεία δήλωσε: «Έχω πει ότι η υποχρεωτική θητεία πρέπει να αλλάξει», αναφέροντας ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία έχουν αλλάξει και η όλη ιδέα μιας πολεμικής σύρραξης είναι διαφορετική σήμερα.

«Στο 15-20% των μονάδων πρώτης γραμμής είναι φαντάροι. Σ’ αυτές πρέπει να γίνει επαγγελματικός ο στρατός και όλο το υπόλοιπο κομμάτι να γίνει με κοινωνική θητεία πολύ μικρότερη, όπου τα αγόρια και τα κορίτσια να μπορούν προσφέρουν στη χώρα τους» συνέχισε, φέρνοντας ως παράδειγμα έναν μηχανικό που να μπορεί να χτίσει μια γέφυρα σε ένα απομονωμένο χωριό ή έναν γιατρό που να υποστηρίξει τέτοιες περιοχές.

«Άλλο στρατιωτική κατάρτιση, άλλο 9 μήνες σκοπιά» είπε επίσης, χαρακτηρίζοντας θλιβερό και ανήθικο οι φαντάροι να πληρώνονται με λιγότερο από 8 ευρώ τον μήνα.

«Δεν έχω καμία ενεργή συμμετοχή σε εταιρείες»

Σχετικά με τα περιουσιακά του στοιχεία, ο Στ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία «ενεργή συμμετοχή» σε εταιρίες αυτήν την τη στιγμή, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι ο νόμος που αφορά τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό πρέπει να αλλάξει και ότι μη αλλάζοντας αυτόν τον νόμο, ουσιαστικά η ΝΔ ζητά την ψήφο των αποδήμων αλλά τους απαγορεύει τη συμμετοχή τους στην ενεργή πολιτική.

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει αναθέσει σε μια ομάδα, μέσα από τα όργανα του κόμματος να συνθέσουν μια «πολιτική πρόταση για τη διαφάνεια στα κόμματα», αφήνοντας μάλιστα αιχμές για το «πόθεν έσχες» της ΝΔ και τονίζοντας την ανάγκη να διερευνηθεί το πώς πληρώνονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και πώς ξεπληρώνει η ΝΔ τα χρέη της που είναι «μισό δισεκατομμύριο» και, όπως είπε, «αυξάνεται». «Έπρεπε να είναι ηλεκτρονικές οι συναλλαγές και οι δωρεές δημόσιες », είπε χαρακτηριστικά.

«Η οικογένειά μου δεν είχε ποτέ σχέση με τη δεξιά»

Ακόμη, αρνήθηκε ότι τον «έφεραν» στην πολιτική αλλά, όπως είπε,  όταν είδε το «κενό», μετά τις εκλογές «μπήκε στην αρένα», ενώ σε ότι αφορά το αριστερό του παρελθόν, ανέφερε πως η οικογένεια του δεν είχε ποτέ σχέση με την «δεξιά» και ότι οι παππούδες του ήταν ΚΚΕ από την μια πλευρά και ΠΑΣΟΚ από την άλλη. Σημείωσε, δε, ότι σήμερα σημασία έχει ότι το προοδευτικό κέντρο είναι αυτό που βρίσκει χώρο στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κύκλος '15- '19 έχει κλείσει. Έχω ανοίξει καινούργιο κύκλο»

Απαντώντας σε ερώτηση για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι μετά το 2016 τον «εξέφραζε» , ενώ πριν ήταν «απογοητευμένος» όπως και με τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν. Χαρακτήρισε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα «πολύ καλό πρωθυπουργό» που όμως «έκανε λάθη», για τα οποία όπως είπε έχει κάνει ο ίδιος την «αυτοκριτική» του.

«Ο κύκλος '15- '19 έχει κλείσει. Έχω ανοίξει καινούργιο κύκλο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και ο Παύλος Πολάκης «χαίρουν της εμπιστοσύνης» του. Μάλιστα, αναφερόμενος στο συνέδριο και τα όσα προκάλεσε η παρέμβαση Τσίπρα, είπε ότι «δεν έφερε τα πάνω κάτω», καθώς «το συνέδριο ξεκίνησε στην ώρα του, το πρόγραμμα ακολουθήθηκε, οι θέσεις ψηφίστηκαν» και ότι κάθε άλλο παρά «ακυρώθηκε» και ότι η «απάντηση δόθηκε», εξηγώντας πως το κόμμα πέρασε μια «φάση» λόγω των δύο διασπάσεων για να «βρει την ταυτότητά του», να προχωρήσει με τις «νέες διαδικασίες».

«Είναι ευπρόσδεκτοι να με αμφισβητήσουν όποτε θέλουν, θα ξανακερδίσω»

Διευκρίνισε, ότι για τη συνάντηση που είχε μετά με τον Αλέξη Τσίπρα, «πήρε αυτός τηλέφωνο» και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις τους είναι «εξαιρετικές», όπως και με την Όλγα Γεροβασίλη. Ερωτηθείς κατά πόσο πιστεύει ότι θα τον αμφισβητήσουν ξανά, εάν έχει ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, επανέλαβε: «Είναι ευπρόσδεκτοι να με αμφισβητήσουν όποτε θέλουν, θα ξανακερδίσω».

Όσον αφορά το πού βάζει τον πήχη για τις ευρωεκλογές, είπε πως «πάμε για την ανατροπή», ωστόσο, σημείωσε «είναι άλλο το διακύβευμα  στις ευρωεκλογές» και αυτό που μετράει για τον πολίτη είναι να « έρθει άλλη κυβέρνηση που δεν τον χειραγωγεί».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση για το φορολογικό πλαίσιο»

Παραπέμποντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε την Τρίτη ο ίδιος για ένα νέο φορολογικό πλαίσιο, υπογράμμισε ότι αυτό «δείχνει κυβερνησιμότητα» και μια «προοδευτική εναλλακτική πρόταση», καθώς «αλλάζει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής», αυξάνοντας τη φορολογία για τα μερίσματα και μειώνοντας τη φορολογία στα χαμηλά εισοδήματα. «Χρειαζόμαστε μια φορολογία κοινής λογικής, ένα σταθερό πλαίσιο για μια δεκαετία», δήλωσε, ενώ σχολίασε πως αυτά τα μέτρα που προτείνει « όχι μόνο βγαίνουν, αλλά θα προκαλέσουν έκρηξη ανάπτυξης».

Κατηγόρησε μάλιστα, την κυβέρνηση ότι ο λόγος που δεν τα εφαρμόζει είναι ότι βασίζεται σε «συμφέροντα».

Κλείνοντας, χαρακτήρισε «πολύ καλή συμφωνία για την χώρα, τη συμφωνία των Πρεσπών» και εξήρε το ρόλο του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις αλλά και στο Κυπριακό.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραστρατιωτική θητείαστρατόςΣτέφανος Κασσελάκης