Πολιτική|15.03.2024 11:25

Τέμπη: Κόντρα Βορίδη - Κόκκαλη για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Άναψαν τα αίματα» στη Βουλή με αφορμή το θέμα της συλλογής υπογραφών για την κατάργηση του πλαισίου δίωξης υπουργών και βουλευτών και το δυστύχημα των Τεμπών. Πρωταγωνιστές ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Κόκκαλης κάλεσε την κυβέρνηση να άρει την υπουργική ασυλία, καταθέτοντας σχετικό νομοσχέδιο.

Σήκωσε το γάντι ο Βορίδης 

Το γάντι σήκωσε ο υπουργός Επικρατείας διερωτώμενος αν το 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η συζήτηση της αναθεώρησης, προτάθηκε κατάργηση του άρθρου 86 για τις διώξεις υπουργών και του άρθρου για την βουλευτική ασυλία. «Τέτοιες προτάσεις δεν καταθέσατε αν και είχατε την πρωτοβουλία. Έχετε αλλάξει θέση από τότε; Θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση και πρέπει να το ξέρουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κύριε Κόκκαλη έρχεστε και συνδέετε την συλλογή υπογραφών με την διαδικασία λαϊκής νομοθέτησης την στιγμή που απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Και γιατί το κάνατε; Για την λαϊκιστική λογική. Εσείς όλως έχετε μια ευθύνη. Οφείλετε να γνωρίζετε ως δικηγόρος και βουλευτής ότι για να μιλάμε για νομοθετική λαϊκή πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει πρόταση νόμου όχι αίτημα συνταγματικής αναθεώρησης. Εσείς το συνδέσετε. Το αίτημα των πολιτών είναι άλλης τάξης», προσέθεσε ο ίδιος. Ξεκαθάρισε ότι για να προχωρήσει κάτι τέτοιο απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Ταυτόχρονα, παρέθεσε στοιχεία σχετικά με τις άρσεις ασυλίας επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ: «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαβιβάστηκαν 102 αιτήματα άρσης βουλευτικών ασυλιών. Συζητήθηκαν οι 82 και συναινέσατε στην άρση μόλις στο 28,27%. Στην προηγούμενη τετραετία της ΝΔ κατατέθηκαν 77 αιτήσεις, συζητήθηκαν οι 74 και υπήρξε άρση της ασυλίας στο 62%. Στην τρέχουσα περίοδο έχουν εγκριθεί όλα τα σχετικά αιτήματα, 100%. Τα λέω γιατί όλοι έχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε τους πολίτες. Ας δούμε, όμως, και για την ευθύνη των υπουργών. Επί ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκαν δύο προανακριτικές για τα εξοπλιστικά και τον Παπαντωνίου και για την Novartis. Και οι δύο οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και ξέρουμε τι έγινε».

Βασίλης Κόκκαληςάρση ασυλίαςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΤέμπηΜάκης Βορίδης