Πολιτική|16.03.2024 22:21

Μητσοτάκης και Ευρωπαίοι στο Κάιρο για το μεταναστευτικό: Οι εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Newsroom

Λίγες ώρες απομένουν για την άφιξη της διευρυμένης ευρωπαϊκής αποστολής στο Κάιρο, ενώ είναι απολύτως σαφές πως οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές θα είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Σαρλ Μισέλ, την Τζόρτζια Μελόνι, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Κάρλ Νεχάμερ στη συνάντηση τους με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι

Άλλωστε έχει γίνει ήδη γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει 7, 4 δισ. ευρώ οικονομική βοήθεια στην Αίγυπτο προκειμένου να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές από την Υποσαχάρια Αφρική.

Ανησυχία για το μεταναστευτικό 

Δρ\εν αποτελεί μυστικό, πως οι  αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα νότια της Κρήτης έχουν θορυβήσει, ιδιαιτέρως τους Ευρωπαίους, που φοβούνται το ενδεχόμενο μία νέας μεταναστευτικής κρίσης που θα φέρει την Ευρώπη ξανά στα οριά της και μάλιστα σε μία περίοδο που η οικονομία πολλών χωρών της Γηραιάς Ηπείρου (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα) ταλανίζεται από τις απανωτές κρίσεις λόγω πολέμων και πληθωρισμού. 

Ο στρατηγικός ρόλος της Αιγύπτου και οι εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στο μεταναστευτικό, διότι στο παρελθόν συγκρατούσε (και εξακολουθεί συγκρατεί) τις ροές από μία σειρά από χώρες που μαστίζονται από εμφυλίους. Την ίδια ώρα, αρκετοί από αυτούς που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη είναι Αιγύπτιοι.

Αν βάλουμε στην εξίσωση τον πόλεμο στη Γάζα και τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και περιφερειακών παικτών, όπως της, Χεζμπολάχ, τότε κατανοούμε ότι οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαιτέρως εύθραυστες κι ότι η Αίγυπτος μπορεί να διαδραματίσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο

Τετ α τετ Μητσοτάκης - Αλ Σίσι

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  θα έχει κατ'ιδίαν τε α τετ με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο οποίο θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.

Να σημειωθεί ότι το 1 δισ. από 7  αναμένεται να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του έτους. Οι πόροι αυτοί θα διοχετευτούν στην πάταξη των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων, την προστασία των συνόρων αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νεαρούς Αιγύπτιους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΑίγυπτοςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΤζόρτζια ΜελόνιΣαρλ ΜισέλμετανάστεςΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραΑμπντέλ Φάταχ αλ ΣίσιμεταναστευτικόΚυριάκος Μητσοτάκης