Πολιτική|17.03.2024 06:35

ΠΑΣΟΚ: Γκρίνια για τη δημοσκοπική υποχώρηση - Το πρόβλημα και ο στόχος Ανδρουλάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σημαντικές δυσκολίες αντιμετωπίζει, πλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης, με το ΠΑΣΟΚ να χάνει τη δυναμική του προηγούμενου διαστήματος. Κρίσιμη καμπή για τη Χαριλάου Τρικούπη ήταν το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά κυρίως το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την «κατάρρευση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα του Νίκου Ανδρουλάκη το εντόπισε, πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος. «Ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο προσπαθεί να ζυγίσει τις καταστάσεις, να είναι πολιτικά ορθός και να είναι και λίγο έτσι και λίγο έτσι, μάλλον φαίνεται να χάνει τελικά. Ενώ παλαιότερα του πρόσθετε, τώρα αυτό δημιούργησε κόπωση», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στα όσα συνέβησαν με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια, με δύο βουλευτές την Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να διαφωνούν, αν και στην ψηφοφορία δεν «έσπασαν» τη γραμμή.

Δυσαρέσκεια για τις δημοσκοπήσεις 

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν διαβάζουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου φαίνεται πως η δεύτερη θέση χάνεται. Συγκεκριμένα, στην τελευταία μέτρηση της Interview, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 12,2% και το ΠΑΣΟΚ στο 10,5% ενώ στη δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΪ), παρατηρήθηκε μια απόλυτη ισοπαλία μεταξύ των δύο κομμάτων (14%-14%). Στη δημοσκόπηση της Marc (για το Πρώτο Θέμα) το ΠΑΣΟΚ χάνει τη δεύτερη θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 13,5% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 12,8%. Και στη δημοσκόπηση της GPO ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην δεύτερη θέση με 14,3% έναντι 13,9% του ΠΑΣΟΚ. Το πλέον σίγουρο είναι ότι η τάση είναι πτωτική (διότι προφανώς η διαφορά βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους), κάτι το οποίο αποτυπώνεται σ΄ όλες τις μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα. «Ο στόχος είναι αυτό να γίνει με πραγματικά αυξημένα τα ποσοστά του. Για να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, που απ’ ό,τι φαίνεται προτιμά τη lifestyle αντιπολίτευση, αντί να ασχολούμαστε με τα προβλήματα της ακρίβειας και των ανισοτήτων», ανέφερε ο ίδιος πρόσφατα, ωστόσο άπαντες αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια δύσκολη... εξίσωση.

Δεν έλαβαν πρόσκληση Χριστοδουλάκης και Δούκας για ημερίδα του κόμματος για το περιβάλλον 

Εξ ου κιόλας, δεν λείπουν οι γκρίνιες στο εσωτερικό, ειδικά μετά το γεγονός ότι στην πρόσφατη ημερίδα του Ινστιτούτου του κόμματος για το Περιβάλλον δεν έλαβαν πρόσκληση να μιλήσουν στην ημερίδα, πρόσωπα όπως ο Χάρης Δούκας (νυν Δήμαρχος Αθηναίων αλλά και τέως τομεάρχης για την Ενέργεια και το Περιβάλλον του ΠΑΣΟΚ), ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (βουλευτής και Τομεάρχης Περιβάλλοντος) και ο Γιάννης Μανιάτης (πρώην υπουργός για τα ίδια θέματα, καθηγητής και πιθανόν υποψήφιος ευρωβουλευτής της Χαριλάου Τρικούπη). Τρία στελέχη που δεν αποκλείεται την επόμενη ημέρα να έχουν… ρόλο.

δημοσκοπήσειςΠΑΣΟΚΝίκος ΑνδρουλάκηςΧάρης ΔούκαςΝάντια ΓιαννακοπούλουΜανώλης Χριστοδουλάκηςειδήσεις τώρα