Πολιτική|18.03.2024 20:27

Γεραπετρίτης: Υπέρ της διάνοιξης χερσαίων διαδρόμων για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα η Ελλάδα

Newsroom

Στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και στην επιχείρησή «Ασπίδες» αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη διάσκεψη του υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέδειξε τη σημασία της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία χώρα η οποία μπορεί να οδηγήσει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, τόνισε  ότι η Ελλάδα στηρίζει τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο στην Κύπρο, όπως επίσης και τη δημιουργία και άλλων χερσαίων ανθρωπιστικών διαδρόμων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα. 

Νέα όπλα στην Ουκρανία

Πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση «καταστροφικής πείνας», σύμφωνα με την έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC). Άλλωστε, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Αίγυπτο, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει λιμός στη Γάζα και τόνισε την ανάγκη για εκεχειρία.

Όσον αφορά την Ουκρανία οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δοθούν όπλα, αλλά υπάρχει σκεπτικισμός σε σχέση με την επιβολή νέων κυρώσεων. 

Λωρίδα της ΓάζαςΟυκρανίαειδήσεις τώραΑίγυπτοςΓιώργος ΓεραπετρίτηςΧούτιΑντονι Μπλίνκεν