Πολιτική|19.03.2024 10:58

Κεραμέως: Δεν έχω καμία σχέση με τη διαρροή δεδομένων – Η αντιπολίτευση υπονομεύει την επιστολική ψήφο

Newsroom

Η διαρροή προσωπικών δεδομένων των απόδημων δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο, σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως με φόντο την αποστολή μαζικών mail από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Δεν έχω καμία σχέση»

Η υπουργός ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι οι καταγγέλλοντες που έλαβαν το email από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου λένε ότι είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις εκλογές του 2023. Ο κατάλογος της επιστολικής είναι διαφορετικός και πρέπει να ξαναγραφτεί και τώρα είναι σε εξέλιξη οι εγγραφές για την επιστολική ψήφο, πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί δικής της ευθύνης, η κα Κεραμέως απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό αυτό και ανέφερε ότι ο έλεγχος του Υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζεται και αφορά ευρύτερα την επάρκεια της ασφάλειας των διαδικασιών.

Απαντώντας για το αν το ζήτημα της επιστολικής ψήφου σχετίζεται με την υπόθεση της κας Ασημακοπούλου, η υπουργός τόνισε ότι «η αντιπολίτευση θέλει να υπονομεύσει την επιστολική ψήφο, η οποία δεν έχει καμία σχέση. Οι καταγγέλλοντες λένε ότι είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις εκλογές του 2023 και λάβαμε ένα email από την κα Ασημακοπούλου. Σε κάθε περίπτωση είναι σε εξέλιξη η έρευνα, όπως και η έρευνα της εισαγγελίας».

30 νέες αγωγές αποδήμων κατά του ελληνικού δημοσίου

Τα όσα είπε η κ. Κεραμέως έρχονται ενώ έχει ήδη κατατεθεί μπαράζ αγωγών απόδημων σε βάρος του δημοσίου. Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί κάποιους απόδημους Έλληνες που κατέθεσαν αγωγή για τη διαρροή των email τους στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου λέει πως ήδη έχουν κατατεθεί άλλες 30 αγωγές, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Για την παράβαση από το υπουργείο εξωτερικών που δεν προστάτευσε τα δεδομένα που έδωσαν οι πολίτες για να πάρουν μέρος στις εκλογές. Στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου όχι κατά προσώπων. Ζητάνε αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο. Ταυτόχρονα έχουμε και εξώδικα προς την κυρία Ασημακοπούλου -για ποιον λόγο είχε τα στοιχεία αυτά, πρέπει να λάβουμε επίσημες απαντήσεις», ανέφερε επίσης ο κ. Σωτηρόπουλος.

Κάποιοι εκφράζουν αμφιβολίες και για τις φετινές λίστες

Αναφορικά με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης ο δικηγόρος απάντησε: «Εάν δούμε ότι ο εισαγγελέας ασκήσει ποινική δίωξη θα παρασταθούν αυτοί οι άνθρωποι για υποστήριξη της κατηγορίας».

Οι αγωγές έχουν γίνει από πολίτες που ήταν στις λίστες για τις εκλογές του 2023, όμως, υπάρχουν αμφιβολίες από κάποιους απόδημους και για τις φετινές λίστες: «Ήταν στις λίστες του '23 και κάποιοι απ’ αυτούς ήταν και κάποιοι που γράφτηκαν τώρα όμως οι αγωγές είναι από τους πολίτες που ήταν στις λίστες του '23».

Όπως πρόσθεσε, «το e-mail είναι απόρρητο και δεν χορηγείται στα κόμματα. Κάποιοι έχουν ανησυχήσει για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών. Είναι άνθρωποι από το εξωτερικό που πρόκειται να ψηφίσουν και στις εκλογές που έρχονται. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να χρησιμοποιηθεί το e-mail τους από την κα Ασημακοπούλου».

ψήφος αποδήμωνΆννα Μισέλ ΑσημακοπούλουαπόδημοιΝίκη Κεραμέωςειδήσεις τώρα