Πολιτική|19.03.2024 13:25

Διαρροή προσωπικών δεδομένων απόδημων: Καλύπτει Κεραμέως ο Μαρινάκης – Δεν ήταν υπουργός

Αλέξανδρος Διαμάντης

Πλήρη κάλυψη στη Νίκη Κεραμέως παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης με φόντο την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και τη μαζική αποστολή mail σε απόδημους από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Δεν έχει βάση η απόπειρα εμπλοκής της Κεραμέως στην υπόθεση»

«Η προσπάθεια να εμπλακεί η Κεραμεώς δεν έχει βάση. Δεν ήταν καν Υπουργός Εσωτερικών εκείνη την περίοδο, ήταν υποψήφια βουλευτής. Δεν υπάρχει κανένα θέμα για την Υπουργό», τόνισε και παράλληλα εξαπέλυσε τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ: « Γιατί δεν περιμένει (σ.σ. η αντιπολίτευση) να ολοκληρωθεί η επίσημη έρευνα και να ζητήσει την παραίτηση ενός ανθρώπου που δεν εμπλέκεται με την υπόθεση. Και ζητάνε την παραίτηση αυτοί δεν παραιτήθηκαν ποτέ».

«Διάθεση εργαλειοποιησης»

Σύμφωνα με τον ίδιο η προσπάθεια της αντιπολίτευσής για να δημιουργήσει πολιτικό θέμα, δείχνει τη διάθεση όχι για την αλήθεια αλλά για να εργαλειοποιηθεί η υπόθεση. Την ίδια ώρα, μίλησε για προσωπική συμπεριφορά συγκεκριμένων ατόμων. «Δεν υποβαθμίσαμε το θέμα. Ελήφθησαν μέτρα και προχώρησαν σε παραιτήσεις. Να μας κουνάνε το δάκτυλο για μια υπόθεση έχει διαλευκανθεί από εμάς εκείνοι που καμαρώνουν αμετάκλητα καταδικασμένους  Δεν έχουν πρόβλημα να έχουν στην τάξη τους ανθρώπους που είχαν στήσει παραυπουργεία. Δεν είναι δυνατόν να μιλάνε για σκάνδαλο», είπε και υπογράμμισε ότι γίνεται «μια προσπάθεια να συνδεθεί με την επιστολική ψήφο, από κόμματα που καταψήφισαν το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή».

Ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι δεν έχει σχέση το αδιάβλητο μιας εκλογικής διαδικασίας με μια διαρροή email. «Υπήρχαν συγκεκριμένες απαντήσεις που δόθηκαν κι εμείς τις δώσαμε», είπε ενώ προσέθεσε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις και κάθε δυνατή προσπάθεια  για να μην υπάρξει αντίστοιχο περιστατικό. «Θα κάνουμε ότιδήποτε για να διασφαλιστούν τα δεδομένα τους. Όποιος σε οποιαδήποτε βαθμίδα δεν σέβεται τα προσωπικά δεδομένα, απλά φεύγει», σημείωσε.

«Άνθρακας ο θησαυρός»

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο και τη στάση στην όαση, έκανε λόγο για «μεγάλη αποκάλυψη». «Η συγκεκριμένη επίσκεψη και των υπόλοιπων μελών έγινε μετά από πρόταση του Αιγύπτιου  προέδρου. Έγινε σ έναν τόπο ξεχωριστής σημασίας και ιστορικά και πολιτιστικά», είπε και προσέθεσε: «Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η ουσία της αποκάλυψης , αφού είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Δεν έκανε παράκαμψη για να κάνει διακοπές. Άνθρακας ο θησαυρός κι όλα αυτά έγιναν υπό τη διοργάνωση της άλλης πλευράς». Για το γεγονός ότι δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση της πρώτης στάσης ισχυρίστηκε ότι «είθισται οι ηγέτες των χωρών να  συνδυάζουν τα ταξίδια τους με κάτι που έχει πολιτιστική και ιστορική σημασία».

Τέλος, τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραστεί στην αυριανή διαδικασία στη Βουλή, όπου συζητείται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη.

30 νέες αγωγές αποδήμων κατά του ελληνικού δημοσίου

Τα όσα ανέφερε ο κ. Μαρινάκης έρχονται ενώ έχει ήδη κατατεθεί μπαράζ αγωγών απόδημων σε βάρος του δημοσίου. Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί κάποιους απόδημους Έλληνες που κατέθεσαν αγωγή για τη διαρροή των email τους στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου λέει πως ήδη έχουν κατατεθεί άλλες 30 αγωγές, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Για την παράβαση από το υπουργείο εξωτερικών που δεν προστάτευσε τα δεδομένα που έδωσαν οι πολίτες για να πάρουν μέρος στις εκλογές. Στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου όχι κατά προσώπων. Ζητάνε αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο. Ταυτόχρονα έχουμε και εξώδικα προς την κυρία Ασημακοπούλου -για ποιον λόγο είχε τα στοιχεία αυτά, πρέπει να λάβουμε επίσημες απαντήσεις», ανέφερε επίσης ο κ. Σωτηρόπουλος.

Αναφορικά με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης ο δικηγόρος απάντησε: «Εάν δούμε ότι ο εισαγγελέας ασκήσει ποινική δίωξη θα παρασταθούν αυτοί οι άνθρωποι για υποστήριξη της κατηγορίας».

Οι αγωγές έχουν γίνει από πολίτες που ήταν στις λίστες για τις εκλογές του 2023, όμως, υπάρχουν αμφιβολίες από κάποιους απόδημους και για τις φετινές λίστες: «Ήταν στις λίστες του '23 και κάποιοι απ’ αυτούς ήταν και κάποιοι που γράφτηκαν τώρα όμως οι αγωγές είναι από τους πολίτες που ήταν στις λίστες του '23».

απόδημοιΆννα Μισέλ ΑσημακοπούλουΠαύλος Μαρινάκηςειδήσεις τώραΝίκη Κεραμέως