Πολιτική|20.03.2024 16:47

Βορίδης: Στη συστηματική προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης έχουμε σταθεί ανεκτικοί

Αλέξανδρος Διαμάντης

Το γάντι στην αντιπολίτευση σήκωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος επι της εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη.

«Η συζήτηση σήμερα έχει πάρει συγκεκριμένη τροπή με ευθύνη της αντιπολίτευσης. Μοιάζει με οιωνοί προκαταρκτική», είπε αρχικά και σημείωσε ότι υπάρχει μια βαθύτατη αδικία σε σχέση με το πόρισμα της πλειοψηφίας. «Υπάρχει μια σειρά θεμάτων που πρέπει να απασχολήσουν. Εκτός από τις ευθύνες για τη μη τήρηση του Κανονισμού, το πόρισμα εν συνεχεία μιλά για επιπλέον προβλήματα, όπως αυτά που υπήρξαν σε συμβάσεις της 717. Τα ευρύτερα συστημικά προβλήματα δεν απασχολούν; Εάν όντως πιστεύετε ότι εδώ η συζήτηση πρέπει να πυκνωθεί στη 717 και στις ενδεχόμενες ευθύνες. Πείτε το. Όμως δεν μπορείτε να αδικείται τη θέση της πλειοψηφίας που έχει κάνει βαθιά έρευνα, η οποία αγγίζει τα ζητήματα του σιδηροδρόμου».

Απαντώντας στα περί συγκάλυψης ο Υπουργός Επικρατείας, παρέθεσε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα: «Συγκροτείται επιτροπή με πρωτοβουλία της κυβέρνηση. Σήμερα από την επιτροπή αυτή επικαλείστε τα πορίσματά της. Αυτά επικαλείστε σήμερα. 2ον Η δικαιοσύνη έχει κάνει τη δουλειά της. Έχουν γίνει δύο ποινικές δικογραφίες. Στη Βουλή έχουν έρθει προτάσεις δύο προτάσεις για προκαταρκτική Επιτροπή και για εξεταστική. Δεχτήκαμε την πρόταση για εξεταστική Επιτροπή. Απορρίψαμε τις προτάσεις για προκαταρκτική, διότι αφορούσαν ζητήματα του δημοσίου λογιστικού της εκτέλεσης της 717. Το απορρίψαμε γιατί δεν θεωρούσαμε ότι υπήρχαν εκεί ποινικές ευθύνες», είπε και συνέχισε: «Συστάθηκε η εξεταστική, έλαβε δύο παρατάσεις. Έκανε ατελείωτες ώρες συνεδριάσεων. Τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίες είναι αυτά που επέλεξε η δικαστική αρχή να στείλει. Πού συγκαλύψαμε εμείς;».

Ο Υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι με δεδομένο ότι υπάρχουν καταγγελίες για μη κλήση μαρτύρων, η αντιπολίτευση θεωρεί ότι λείπουν κρίσιμα στοιχεία. «Άρα πως διαμορφώσατε την άποψή σας. Διότι εδώ είστε λάβροι. Αφού δεν υπάρχουν στοιχεία και εμείς τα έχουμε συγκαλύψει, πως φτάσατε σ’ αυτή την άποψη; Αφού εδώ το έχετε λήξει το θέμα», τόνισε. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με την αντιπολίτευση, «για να μην έχουμε συγκαλύψει έπρεπε εκ των προτέρων να έχουμε καταλήξει στην ενοχή». « Γιατί να μην ισχυριστώ ότι όποιος διαφωνεί με εμάς κάνει πολιτική εκμετάλλευση», αναρωτήθηκε και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνταγματικής αναθεώρησης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος. «Γιατί δεν εξηγεί κάποιος ότι η πρόταση των πολιτών για την κατάργηση του α. 86 είναι αναθεώρηση του συντάγματος. Αν φέρουμε ένα νόμο δεν καταργείται το άρθρο 86; Και ποιος κάνει εκμετάλλευση των αγωνιών όταν κάνει τέτοια πράγματα. Εμείς που τους λέμε αλήθεια ή εσείς που λέτε ψέματα για να βγει το λαϊκίστικο μεροκάματο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά, δε, το μπάζωμα ο κ. Βορίδης ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει κάποιος να ήταν ιδιοφυΐα αν μπάζωσε τη μια πλευρά κι όχι την άλλη με σκοπό να συγκαλύψει.

«Ποια ιδιοφυΐα μπάζωσε τη μια πλευρά και όχι την άλλη. Και όταν κανείς ρωτάει τι αποκρύβει, δεν υπάρχει κάποιος να πει ένα πράγμα», είπε και κατέληξε το εξής συμπέρασμα: «Όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε. Στη συστηματική προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης έχουμε σταθεί ανεκτικοί».

Μάκης Βορίδηςειδήσεις τώραεξεταστική επιτροπήΒουλήΤέμπη