Πολιτική|20.03.2024 17:20

Χαρίτσης για Τέμπη: Να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συστήσουμε προανακριτική

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την σύσταση προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων στο δυστύχημα των Τεμπών, πρότεινε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Η υπόθεση των Τεμπών είναι έγκλημα»

«Ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η υπόθεση των Τεμπών είναι έγκλημα. Και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε την ηθική και πολιτική ευθύνη να εκκινήσει νέα διαδικασία για την διερεύνησή του. Με τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής», τόνισε ενώ νωρίτερα επέκρινε τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη: «Μιλούσατε 35 λεπτά για να διαστρεβλώσετε και για να βγάλετε λάδι τον πρωθυπουργό σας ο ποιος επέλεξε σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση να δηλώσει απών. Όπως και οι βουλευτές της ΝΔ. Ούτε 20 βουλευτές από τους 158 δεν είναι παρόντες» και μάλιστα απευθυνόμενος προς τον Υπουργό τον ρώτησε: «Αφού είσαστε τόσο υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας, εφόσον κατατεθεί πρόταση για προανακριτική θα την υπερψηφίσετε;».

Σύμφωνα με τον ίδιο το καθήκον της Βουλής είναι να «συστήσουμε προανακριτική επιτροπή» και αναφερόμενος στη εξεταστική είπε : «Καταλήξαμε σήμερα να συζητάμε για ένα πόρισμα που τι λέει; Ότι φταίει το ανθρώπινο λάθος και οι διαχρονικές παθογένειες του σιδηρόδρομου! Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και τις βαρύγδουπες δηλώσεις γυρνάμε πάλι στο «ανθρώπινο λάθος», που έσπευσε από την πρώτη κιόλας στιγμή να καθορίσει ως αιτία ο πρωθυπουργός, διανθισμένο με «διαχρονικές παθογένειες». Μέχρι που βολεύει; Μέχρι την εποχή του Τρικούπη; Διάχυση των ευθυνών στους πάντες και αναδρομή στο απώτατο παρελθόν σημαίνει συσκότιση των πραγματικών ευθυνών, αθώωση των πραγματικών υπευθύνων και μη απόδοση δικαιοσύνης».

Σε ό,τι αφορά, δε, το τι συνέβη στα Τέμπη είπε: «Η αλήθεια είναι ότι το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και η διαχείρισή του τους μήνες που ακολούθησαν, αποτελεί συμπύκνωση ενός συγκεκριμένου μοντέλου διακυβέρνησης που έχει στοιχειώσει την χώρα μας την τελευταία πενταετία. Του συστήματος διακυβέρνησης της παρούσας κυβέρνησης. Οι ιδεολογικές εμμονές που την οδηγούν σε απαξίωση κάθε δημόσιου αγαθού και σε κάθε κοινωφελή υπηρεσία, συνάντησαν την επαγγελματική παραπλάνηση της δημόσιας σφαίρας, το ρουσφέτι, την προπαγάνδα και το ψέμα ως τρόπο διαχείρισης της εξουσίας. Από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές στις αντιδημοκρατικές εκτροπές ένα τσιγάρο δρόμος!».