Πολιτική|20.03.2024 22:24

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Φόβοι από απόδημους για περαιτέρω διαρροές προσωπικών δεδομένων

Newsroom

Δεν λέει να καταλαγιάσει η οργή αλλά και η ανησυχία των αποδήμων, μετά τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Με επιστολή προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, επισημαίνει το φόβο τους να έχουν διαρρεύσει εκτός από τα email, και άλλα προσωπικά τους στοιχεία όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.

Ανησυχία για περαιτέρω διαρροή

«Καθώς ο ΑΦΜ φυσικού προσώπου αποτελεί ενιαίο κωδικό αριθμό που μπορεί να "ξεκλειδώσει" αρκετές  εφαρμογές, αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα ανησυχίας για την περαιτέρω  πιθανή διαρροή και μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους, σε συνδυασμό βέβαια με  τα ονοματεπώνυμα και τα άλλα στοιχεία των αποδήμων» ανέφερε στο OPEN.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, δεκάδες νέες αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου και εξώδικα κατά της «γαλάζιας» ευρωβουλευτού βρίσκονται προ των πυλών ενώ για ομαδική αγωγή ετοιμάζονται Έλληνες του εξωτερικού που ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της παράλληλης έρευνας από η δικαιοσύνη και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αναμένει η κυβέρνηση που κρατά εκτός κάδρου τη Νίκη Κεραμέως.

Για σκάνδαλο κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Για νέο πολιτικό σκάνδαλο μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ  που κατηγορεί το Μαξίμου πως έχει μετατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών σε «παραμάγαζό» του. «Το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει “παραμάγαζο” της το υπουργείο Εσωτερικών είναι μια απλή ανταλλαγή emails μεταξύ τριών γαλάζιων φίλων;» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Σε οποιαδήποτε χώρα κι αν είχε συμβεί τέτοιου είδους περιστατικό, η αρμόδια υπουργός θα είχε παραιτηθεί την επόμενη ώρα» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ενώ για καραμπινάτο σκάνδαλο όπου ο κάθε υπουργός μεταφέρει αλλού ευθύνες έκανε λόγο ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Μαρινάκης: «Θεωρούμε ότι η Δικαιοσύνη δεν θα βρει κάτι παραπάνω»

Σχετικά με τη διαρροή mail αποδήμων εκλογέων από το ΥΠΕΣ, που κατέληξαν στα χέρια της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει mail και ούτε πρόκειται να δώσει. Όποιος δίνει mail, παρανομεί και υπάρχουν επιπτώσεις. Οι παραιτήσεις έγιναν γιατί δόθηκαν τα mail των απόδημων».

«Δεν θα βγάλουμε εμείς πόρισμα, η υπόθεση θα τελειώσει όταν βγει το πόρισμα της ΑΔΑΕ. Εμείς σε πολιτικό επίπεδο, ρωτήσαμε και μάθαμε την αλήθεια. Αναλάβαμε δράση και είχαμε παραιτήσεις. Μια συνεργάτης του τότε ΓΓ του ΥΠΕΣ έδωσε κάποια mail ανθρώπων της ομογένειας που δεν έπρεπε. Δεν έχουν σχέση με την εκλογική διαδικασία, δεν ψηφίζουμε με αυτά τα mail. Ο άνθρωπος που τα έλαβε, τα έδωσε στην κ. Ασημακοπούλου. Αποδόθηκαν οι ευθύνες τους και αναγνώρισαν το λάθος τους άνθρωποι που έχουν παράξει έργο. Το λάθος ποιο είναι, για να μην τρελαθούμε; Η αποστολή mail, που δεν έχει καμία σχέση με την εκλογική διαδικασία που έγινε ή θα γίνει. Όποιος δεν σεβάστηκε την διαδικασία και τους θεσμούς, φεύγει. Θεωρούμε ότι η Δικαιοσύνη δεν θα βρει κάτι παραπάνω, αλλά η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφανθεί για την υπόθεση», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας: «Η στοχοποίηση της κ. Κεραμέως δείχνει ότι υπάρχει εργαλειοποίηση και πολιτική αξιοποίηση της υπόθεσης από την αντιπολίτευση, αφού δεν υπάρχει καμία ευθύνη ούτε ένδειξη ότι υπάρχει ευθύνη της κ. Κεραμέως, του κ. Βορίδη, του κ. Λιβάνιου ή όποιου άλλου. Άκουσα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για εγκληματική οργάνωση που διακινούσε τα mail. Πρέπει να υπάρχει ένα όριο στην μπουρδολογία από την αξιωματική αντιπολίτευση. Είχαμε υπουργό δικαιοσύνης να λέει ότι είχαμε παραυπουργέιο δικαιοσύνης στο Μαξίμου, έχουμε καταδικασμένο υπουργό που είναι στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί μας κουνάνε το δάχτυλο και εμείς απαντάμε με στοιχεία».

απόδημοιΆννα Μισέλ Ασημακοπούλουυπουργείο Εσωτερικώνδιαρροήειδήσεις τώρα